EMB bloedtest: alles wat je wil weten

0 Shares
0
0
0

EMB staat voor Energetisch Morfologische bloedtest. Misschien heb je er al weleens van gehoord, maar weet niet waar het precies over gaat.

De bloedtest geeft inzicht in de energiebalans van je lichaam. In deze blog zullen we de EMB test in detail bespreken. Hoe helpt het bij het verbeteren van je gezondheid en welzijn? Is het een wondermiddel of kan je beter kiezen voor een reguliere bloedtest?

Wat is de EMB test?

De reden waarom we de laatste vraag in de inleiding neerzetten, is omdat een EMB test eigenlijk ‘maar’ een soort homeopathisch middel is. We kijken naar een bijna holistische benadering van het bloed. Waar de reguliere bloedtest iets verteld over bijvoorbeeld schildklierafwijkingen en ijzertekort, richt de EMB test zit juist op andere aspecten.

De EMB test is een bloedtest dat door een aantal alternatieve genezers en gezondheidsdeskundigen wordt gebruikt. Ze bepalen daarmee de gezondheid van een persoon. Bij de test wordt gedoeld op het meten van de ‘energetische balans’

Afkorting uitgediept

‘Energetisch’ en ‘morfologisch’ klinken als woorden waarvan je ergens wel de betekenis weet, maar waarvan de precieze betekenis onbekend is.

Bij energetisch doelen ze op energie. Blokkades in de energiestroom worden aan de hand van het bloedonderzoek onderzocht. Deze blokkades leiden namelijk tot een disbalans, dat op zichzelf weer zou leiden tot gezondheidsproblemen. EMB-testers streven ernaar dit te op te lossen.

Met de morfologie worden de organen en weefsels in een mens bedoelt. Omdat het bloed op microscopisch niveau wordt onderzocht, zal er veel informatie uitkomen. Het beoordeelt bijvoorbeeld de conditie van bloedcellen en de aanwezigheid van toxines. De hele bloedbaan heeft natuurlijk invloed op de staat van weefsels en de werking van organen. Mocht er een verstoring worden aangetoond, dan zal je dit met een ander voedingspatroon kunnen oplossen.

De EMB test is overigens gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Volgens deze geneeswijze stroomt de energie in het lichaam door meridianen, die verbonden zijn met verschillende organen.

Hoe ziet de test eruit?

Bij de test wordt een druppel bloed van je vinger genomen. Dit klinkt voor de meeste mensen al een stuk aangenamer dan het reguliere bloedprikken. Maar hoe gaat het verder?

Na het afnemen van het bloed wordt het monster onder de microscoop bekeken. Met behulp van geavanceerde microscopietechnieken kan de EMB tester de conditie van bijvoorbeeld bloedcellen beoordelen. Andere eventuele afwijkingen of onregelmatigheden, van bijvoorbeeld bloedplaatjes, worden eveneens geïndentificeerd. Naast het beoordelen van de bloedcellen, richt het onderzoek zich tot andere verstoringen en disbalans. Op basis van de resultaten zal een individueel plan voor gezondheidsverbetering worden opgesteld.

Is een EMB test wel betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van de EMB test is afhankelijk van verschillende factoren. We hebben vragen bij deze factoren op een overzichtelijke manier op een rijtje gezet.

  • Expertise van de tester: Hoeveel ervaring heeft de tester? Is hij opgeleid in meerdere medische gebieden? Waar baseert hij uitslagen op? Wordt alles op een begrijpelijke manier uitgelegd? Zijn resultaten gestandaardiseerd of op individueel niveau?
  • Kwaliteit technieken: Op welke manier wordt het bloed onderzocht? Is de apparatuur die wordt gebruikt up-to-date? Kloppen de technieken van het onderzoek met de wijze waarop het onderzoek in het algemeen worden beschreven?

Als er antwoord kan worden gegeven op dit soort vragen, dan kan je ervan uitgaan dat het de test op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd. Zorg altijd dat je dit laat uitvoeren bij een bekende praktijk en bij voorkeur bij iemand met veel ervaring.

Sceptici

Maar, omdat het gaat om een homeopatische werkwijze, is er sprake van onrust. Een EMB test is namelijk géén vervanging voor reguliere medische controles. De testen zijn niet gegarandeerd met een diagnose door een gekwalificeerd arts.

Zie de test daarom eerder als een soort reguliere check-up die je kan laten uitvoeren. Je algemene gezondheidstoestand zal worden gecheckt. Maar, ook hier geldt: heb je lichamelijke klachten? Bezoek dan eerst een arts. Wanneer deze er niet uitkomt, zou je kunnen overstappen naar alternatieve geneeswijzen, waarvan een EMB test er een van is.

Alternatieve geneeskunde, wat moet je ervan vinden?

Alternatieve geneeskunde is een breed begrip dat verwijst naar alle vormen van geneeskunde en therapieën, die buiten de traditionele, westerse geneeskunde vallen. Hoewel sommige van deze alternatieve geneeswijzen wetenschappelijk bewijs hebben voor hun effectiviteit, zijn er ook veel praktijken die niet onderbouwd zijn door wetenschappelijk onderzoek.

Het is mede daarom belangrijk om kritisch te zijn over alternatieve geneeskunde. Benader ze met een open geest, maar ook met de nodige scepsis. We raden aan om, zoals vermeld, altijd professioneel medisch advies in te winnen voordat je begint met alternatieve behandelingen. De bandjes met je reguliere zorgverlener wil je op scherp hebben staan. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat alternatieve geneeskunde niet als vervanging moet worden gebruikt. Zoek hulp bij ernstige gezondheidsproblemen.

Nederlandse zorgsysteem

In Nederland hebben we namelijk een fantastisch zorgsysteem. Sterker nog, het staat bekend als een van de beste ter wereld. Het systeem is namelijk gebaseerd op het principe van solidariteit en toegankelijkheid. In praktijk houdt dat in dat iedereen toegang heeft tot hoogwaardige medische zorg, ongeacht financiële situatie.

Met een verplichte ziektekostenverzekering worden premies en belastingen gefinancierd. Er is een uitgebreid netwerk van zorgverleners en instellingen, waaronder huisartsen apotheken en zelfs thuiszorg. De kwaliteit van de zorg en er wordt veel nadruk gelegd op preventie van gezondheidsbevordering. Het maakt een voorbeeld voor velen.

Conclusie

Om antwoord te geven op de vraag van de inleiding: Is de EMB test een wondermiddel of kan je beter kiezen voor een reguliere bloedtest? Wij zouden zeggen, kies voor een reguliere bloedtest en wanneer geen dokter iets kan vinden, kan je zoiets als een EMB-test uitproberen.

In Nederland hebben we een mooi en sterk zorgsysteem, waarbij reguliere onderzoeken (grotendeels) worden vergoed. Het is niet alleen een voordeel voor je portemonnee, maar je bent je zeker van kloppend medisch advies. Deze gezondheidszorg is namelijk met wetenschap bewezen, waar dat bij zoiets als EMB niet altijd het geval is. Gebruik je eigen verstand en neem soms iets aan met een korreltje zout.

0 Shares
Ook interessant