Judo banden volgorde & meer relevante informatie

0 Shares
0
0
0

Judo is een oude Japanse krijgskunst die meer dan alleen fysieke kracht vereist. Discipline, techniek en kennis van de sport zijn namelijk net zo belangrijk. Een van de aspecten van judo die door leken vaak over het hoofd wordt gezien, is de rangorde van de judo banden.

In deze blog zullen we dieper gaan op de volgorde van judobanden én vertellen we je andere relevante informatie met betrekking tot de sport. Laten we je maar niet langer ophouden en gelijk vertellen wat we allemaal willen bespreken. Misschien raak jij zo wel geïnspireerd om zelf aan judo te gaan doen! Het is sportief en je leert ook nog eens om jezelf op een bepaalde manier te verdedigen!

Wat is Judo?

Judo is een traditionele Japanse vechtsport die zich richt op het gebruik van techniek en kracht om een tegenstander te controleren en te werpen. Het is ontwikkeld door Jigoro Kano in de late 19e eeuw en heeft sindsdien wereldwijd aan populariteit gewonnen. Judo wordt niet alleen beoefend als een vechtsport, maar ook als een manier van leven, waarbij de nadruk ligt op respect, discipline en zelfontwikkeling.

Overigens is het ook wel interessant om te kijken naar de betekenis van het woord ‘judo’. In het Japans is dit woord te ontleden naar ‘ju’ (zacht) en ‘do’ (weg, pad, manier). Met de betekenis van het hele woord, ‘zachte weg’, is dus al redelijk duidelijk dat het er niet om gaat om elkaar pijn te doen. Heel anders dus dan zoiets als kickboksen.

Judobanden uitgelegd

In judo dragen beoefenaars banden van verschillende kleuren om hun vaardigheidsniveau aan te geven. Het vertegenwoordigt grotendeels de technische bekwaamheid van een speler, al zullen sommigen er ook een bepaalde symboliek aan hangen. De volgorde betreft in ieder geval het volgende.

Volgorde judobanden

De volgorde van judobanden zit als volgt in elkaar:

  • wit
  • geel
  • oranje
  • groen
  • blauw
  • bruin
  • zwart

Binnen de banden zie je in sommige gevallen nog verschillen. De uiteinden van de witte band zijn dan geel, oranje, groen, blauw of bruin. Vaak zie je dit alleen bij de jongere spelers. Door de band op te delen in verschillende niveaus, doen ze er langer over om naar de volgende band te komen. Je zorgt er daarmee echt voor dat de judoka’s volledig zijn getraind en alle technieken nagenoeg perfect beheersen.

Vanaf de witte tot aan de bruine band spreek je over kyu-graden. De witte band is de 6e kyu, die dus oploopt tot aan de bruine band, oftewel, de 1e kyu. Ben je dan eindelijk bij de zwarte band aangekomen, dan ga je over naar weer nieuwe gradaties, aangegeven met dan-graden. Je start bij de 1e dan en kan door tot aan de 10e dan.

Naar een volgende band

Judoka’s met een zwarte band zijn natuurlijk erg ervaren, maar ook judoka’s met bijvoorbeeld een bruine of blauwe zijn al jaren bezig om te komen waar ze zijn. Jaren? Ja, zeker. Hoe lang het duurt om naar de volgende judoband te gaan, hangt af van verschillende factoren. Denk aan onder andere:

  • inzet
  • toewijding
  • trainginsfrequentie
  • individuele vorderingen
  • talent

Het kan bijvoorbeeld best zijn dat iemand die minder lang traint dan jij, wel een hogere band heeft. Dat klinkt misschien niet eerlijk, maar ook zoiets als talent speelt vaak mee in topsport. In ieder geval duur het gemiddeld gewonen enkele jaren om van de ene naar de andere band te gaan. Over het algemeen worden judobanden toegekend op basis van technische vaardigheid, waarbij rekening wordt gehouden met het behalen van bepaalde exameneisen. Het kan dus best zijn dat je in een jaar het examen niet haalt en weer minimaal een jaar moet trainen op opnieuw te strijden voor een nieuwe band.

Het is daarom sowieso belangrijk om consistent te trainen, je technieken te verbeteren en examens af te leggen om naar de volgende band te gaan. De duur van band tot band zal variëren van persoon tot persoon, maar met vastberadenheid en toewijding kun je progressie maken in de wereld van het judo. Het is het beste om met je judoleraar te praten om een realistisch tijdschema op te stellen voor je eigen vooruitgang.

Nederlanders met een zwarte band

En om nou te zeggen dat het behalen van een zwarte band onmogelijk is, is iets te voorbarig. Zo zijn er meerdere Nederlanders die op hoog niveau aan judo doen en dus inderdaad met een zwarte band op de mat verschijnen. Sinds judo ook een Olympische sport is, begrijpen we maar al te goed dat deze, van oorsprong Japanse sport, nog zó populair is. Wil jij ook beginnen met judo? Zoek naar de dichtstbijzijnde vereniging en misschien haal jij binnenkort wel een nieuwe judoband.

Overigens wordt er weleens gesproken over het punt dat er maar zo’n 1 op de 1000 mensen die met judo begint, ooit de zwarte band zal halen. Wees je hiervan bewust en denk dus niet dat het met een beetje toewijding ‘wel moet lukken’.

Conclusie

Judo is niet alleen een fysiek uitdagende sport, maar ook een sport die diepgaande symboliek en filosofie omvat. De volgorde van judobanden is een belangrijk aspect van deze sport en vertegenwoordigt de groei en toewijding van judoka’s. Het begint met de eenvoudige witte band en kan leiden tot het hoogste niveau van de zwarte band. Dus, of je nu een beginnende judoka bent of een doorgewinterde meester, de judoband is een constante herinnering aan de reis die je hebt afgelegd en de reis die nog voor je ligt.

0 Shares
Ook interessant