Ziekte herkennen aan je nagels

0 Shares
0
0
0

Je lichaam vertelt je op dagelijkse basis van alles. Zo hoor je je buik knorren wanneer je trek hebt en vraagt het lichaam je te zitten bij vermoeide benen.

Hoewel je op de meeste momenten erg goed weet wat je lichaam betekent, is dat in sommige gevallen wat anders. Een aparte uitslag op je huid zal wel niet iets goeds betekenen, maar wat het precies is, zullen wellicht vraagtekens zijn. Zo zegt ook de staat van je nagels iets over je algehele gezondheid. In deze blog vertellen we je over hoe je ziekte zou kunnen herkennen aan je nagels.

De functionaliteit van nagels

Je nagels beschermen de uiteindes van zowel je vingers als tenen. De stukjes eiwit geven niet alleen een harde bescherming die handig is bij bijvoorbeeld het openen van verpakkingen, maar vertellen je ontzettend veel.

Nagels zijn een van de weinige dingen aan je lichaam die je hele leven doorgroeien. Zo groeien vingernagels gemiddeld 3 mm per maand, waar dat bij teennagels om 1 mm gaat. Sommigen vinden het leuk deze te versieren met kleurtjes (nagellak) waar anderen ze zo strak en ‘natuurlijk’ mogelijk houden. Maar wat zeggen nagels nu over je gezondheid?

Gezondheid en nagels

Nagels kunnen verkleuren, ribbels en putjes vertonen of zelfs loslaten. De afwijkingen die optreden in de nagelstructuur, heten nagelaandoeningen. Dit is het gevolg van een ziekte, infectie, letsel of kan optreden als bijwerking van medicatie. Hieronder volgt een opsomming van veelvoorkomende nagelaandoeningen.

Schimmelnagels

Schimmelnagels, ook wel bekend als onychomycose, komen geregeld voor en worden veroorzaakt door, hoe kan het ook anders, schimmels. De nagel verdikt en verkleurt naar een gelige/ bruinachtige kleur. De schimmelnagels, die in de volksmond bekend staan als kalknagels, zijn soms pijnlijk. In enkele gevallen geven de nagels een onaangename geur af.

Bij de apotheek of huisarts kan je informeren naar wat je tegen schimmelnagels kan doen. Om ze te voorkomen, moet je zelf op een aantal zaken letten. Zo is het onverstandig om op blote voeten in iets als een zwembad te lopen. Het is daarnaast belangrijk dat je je voeten goed afdroogt en, indien mogelijk, graag zweetvoeten vermijden.

Nagelbijten

Hoewel het niet echt om een ziekte gaat, heeft het wel ontzettend veel invloed op de staat van je nagels. Nagelbijten is een gewoonte die bij velen voorkomt. Je ziet mensen met het topje van hun vinger tussen de lippen. Soms bijten de mensen zo ver, dat het permanente schade kan aanrichten aan de nagelplaat. Onychofagie, de medische term van nagelbijten, is daarom een serieus probleem.

Waarom mensen nagelbijten is niet helemaal bekend. Wel zijn er een paar veelvoorkomende ‘oorzaken’ bekend. Men spreekt dan over een vervanging van agressieve impulsen, een uitweg bij zenuwen of onzekerheid en een vervanging voor bevrediging. Voor het tegengaan van nagelbijten bestaan verschillende remedies. Denk aan nagelbijtvloeistof, het kort houden van de nagels, kauwen op kauwgom in plaats van nagels en het zoeken van afleiding.

Spoon nails

Je herkent deze aandoening aan de holheid van nagels. Daarnaast zijn ze ruw en erg dun, wat je nagels een stuk kwetsbaarder maakt. De nagels buigen in principe naar binnen in plaats van naar buiten. Het kan een teken zijn van ijzergebrek of een andere soort van bloedarmoede.

De aandoening koilonychia komt bij kinderen nauwelijks voor. Bij volwassenen komen spoon nails nog weleens voor bij overmatig contact met producten als zeep en oliën (orthodontisten, garagemedewerkers, etc.).

Psoriasis unguum (psoriasis nagels)

Hoewel deze aandoening een gevolg is van de ziekte psoriasis, komt het bij veel van de patiënten voor. Vandaar dat het in deze lijst staat. Psoriasis is een auto-immuunziekte dat een breed scala aan symptomen kan veroorzaken, waaronder dus die nagels.

Klachten variëren van verdikking van de nagel tot aan bruine verkleuringen en putjes in de nagelplaat. Bij de aandoening wordt aangeraden altijd zo vroeg mogelijk het verschijnsel tegen te gaan. Deze therapie verloopt altijd via een arts. Mocht je ze niet behandelen, dan leidt dat tot veel pijn, een eventuele blijvende vervorming van de vingers en tenen en verschillende ontstekingen.

Kenmerken van nagelproblemen

Kenmerken van minder gezonde tot ongezonde nagels, hebben we voor je op een lijstje gezet. Lees:

  • Verkleuring: met name een verkleuring op je vingernagels geven geen fris aanzicht. Hoewel je er zelf waarschijnlijk niks aan kan het doen, zal het mensen in sommige gevallen afschrikken.
  • Verdikking: geregeld treedt verdikking van de nagels op bij het hebben van kalknagels. Het probleem is goed te verhelpen, maar raadpleeg hiervoor wel een professional
  • Putjes: putjes in nagels komen bij verschillende aandoeningen voor
  • Broosheid: het hebben van broze nagels, is erg vervelend. Waar je anders je nagels juist inzet voor een stevige grip, moet je hier nu juist mee oppassen.
  • Loslatend: mochten er zelfs nu geen alarmbellen afgaan, dan mocht je je nog weleens achter de oren krabbel. Het loslaten van een nagel duidt vaak niet op iets goeds.
  • Ribbels: ribbels op je nagels zouden een ijzertekort aan kunnen geven.

Hoe houd je je nagels gezond?

Hoewel je sommige nagelaandoeningen niet kan voorkomen, kan je wel proberen om je nagels in een goede staat te houden. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Schoon en droog houden van je nagels. Met name de voeten worden geregeld niet goed afgedroogd na bijvoorbeeld het douchen. Het oplopen van een schimmelinfectie is hierdoor groot.
  2. Knip je nagels op regelmatige basis. Hele lange nagels hebben de kans om te breken en bij te korte nagels bestaat de kans dat het nagelbed wordt aangepast. Met een vijl kan je nagels in gewenste vorm brengen.
  3. Om je nagels te beschermen tegen beschadiging of chemische stoffen, kan je handschoenen dragen bij huishoudelijk werk of tuinieren.
  4. Eet gezond en pas in je dieet voldoende eiwitten, vitamines en mineralen toe. Niet alleen goed voor je nagels, maar voor je gehele gezondheid.
  5. Niet alleen nagelbijten is niet goed voor je, ook het pulken van je nagellak dien je liever te vermijden. De bovenste laag van je nagels beschadigt hierdoor.

Conclusie

Onze nagels zijn meer dan alleen een accessoire, ze vertellen ons veel over onze gezondheid. Veranderingen in de kleur, textuur of vorm van de nagels kunnen wijzen op verschillende aandoeningen of ziekten. Door op de signalen van onze nagels te letten en ze gezond te houden, houd je je lichaam gezond en bewaak je de kwaliteit ervan.

0 Shares
Ook interessant