Martin Jol: over zijn voetballeven, vermogen en meer

0 Shares
0
0
0

Voor menig voetbalfanaat zal de naam Martin Jol niet onbekend zijn. Deze voormalig -speler en huidig voetbaltrainer, heeft zijn hele gewijd aan voetbal.

Wie Martin Jol is en hoe zijn carrière in de voetbalwereld eruit zag, vertellen we je in deze blog. Eveneens zullen we informatie delen over zijn vermeende miljoenenvermogen. Dat er ontzettend veel geld omgaat in de voetbalwereld, is namelijk geen geheim.

Wie is Martin Jol?

Op 16 januari 1956 werd de wereld verblijd met het nieuws van de geboorte van Martin Jol. Althans, het zal destijds vooral om (vrienden van de) familie zijn gegaan. Hoe dan ook, de nu 67-jarige, van oorsprong Haagse man is nu wel zeer bekend.

Jol begon zijn echte carrière al op 17-jarige leeftijd. Hij speelde toen bij FC Den Haag. Het jaar 1973 werd gesierd door zijn komst. Overigens had hij toen al aardig wat ervaring in de benen zitten. Jol startte namelijk op 8-jarige leeftijd met het voetballen bij een club. Hoewel hij een redelijke carrière heeft gehad, is Jol nu met name bekend als trainer. Voordat we daar op ingaan, geven we nog even een overzicht van zijn tijd als speler.

 • FC Den Haag (1973-1978): In zijn hometown startte Jol zijn professionele carrière. Hier speelde hij voor het eerst in de eredivisie en liet zien van welke huize hij is gekomen.
 • Bayern München (1978-1979): De Haagse twintiger maakte de stap naar het internationale voetbal en sloot zich aan bij een club van onze oosterburen.
 • FC Twente (1979-1981): Na slechts een jaartje zocht Jol toch weer het fijne Nederland op. Helemaal terug in Den Haag kwam hij nog niet: de jongeman bevond zich in Twente nog redelijk dicht bij de Duitse grens.
 • West Bromwich Albion (1981-1984): Voor een niet mis bedrag van een miljoen gulden, vond de transfer naar de Engelse club West Bromwich Albion plaats. Na drie seizoenen was zijn tijd hier weer voorbij en werd hij op de transferlijst geplaatst.
 • Coventry City (1984-1985): Hoewel hij geliefd werd door veel grotere clubs, viel zijn keuze op deze andere, veel kleinere Engelse Club. Hij voetbalde hier overigens met de kennis dat hij naar een jaar weer zou overstappen.
 • FC Den Haag (1985-1989): Het laatste gedeelte van zijn carrière als voetbalspeler, speelde Jol bij zijn oude vertrouwde club FC Den Haag.

Met een leven binnen en buiten de grenzen, heeft Jol veer ervaring opgedaan. In het jaar dat hij stopte als speler, begon hij met een trainersopleiding. De Hagenaar zou met zijn opgedane kennis en nieuw geleerde kunde een indruk achterlaten in de voetbalwereld.

Jol als trainer

In 1991 debuteerde Jol als trainer van de amateur tak van ADO Den Haag. Hij presteerde het binnen een aantal jaar van de Tweede klasse naar de Hoofdklasse van de KNVB te promoveren. Niet niks dus, als net beginnend trainer. Tot aan 1995 bleef hij als trainer bij het team. In het jaar daarop behaalde hij het hoogste diploma dat je kan krijgen als trainer.

Een overview van clubs die hij daarna trainde is:

 • 1995-1997: SVV Schevingen (amateurs)
 • 1997-1998: Roda JC
 • 1998-2004: RKC Waalwijk
 • 2004-2008: Tottenham Hotspur (Engeland)
 • 2008-2009: Hamburger SV (Duitsland)
 • 2009-2011: Ajax
 • 2011-2014: Fullham (Engeland)
 • 2015-2016: Al Ahly (Egypte)

Nadat Jol diverse promoties en prijzen met zijn team binnensleepte, werd hij na zijn seizoen bij Al Ahly lid van de raad van commissarissen bij ADO Den Haag. In 2019 maakte diezelfde club bekend dat hij zijn carrière zou doorstartten als technisch directeur.

Overname ADO Den Haag

In 2021 kwam aan het licht dat Jol graag de club ADO Den Haag wilde overkopen, maar dit verliep niet zoals gepland. Jol zou zijn interesse hebben getoond in de toenmalige eigenaar van het bedrijf, maar hij werd hier overruled door de miljonair Ad Nederlof. Ook de directie van ADO Den Haag leek enthousiaster over hem te zijn.

Martin Jol zou in hetzelfde jaar toch een andere rol binnen de club gaan bekleden. Hij zou zich namelijk inzetten voor het realiseren van een topsportcentrum. Dit maakte deel uit van het meerjarenplan plan van de club, dus Jol zal er voorlopig nog wel zoet mee zijn. Zijn carrière als trainer lijkt in ieder geval voorbij.

Vermogen

We vermeldden al dat de bedragen in de voetbalwereld gaan over honderdduizenden tot miljoenen euro’s. Wat het exacte vermogen van Jol overigens is, is niet geheel bekend. Waar de ene ‘kenner’ spreekt over 25 miljoen, spreekt de ander ‘maar’ over ongeveer 16 miljoen.

Waar komt deze informatie vandaan? Van de beste man is bekend dat hij meerdere malen ontzettend hoge ontslagvergoedingen heeft gekregen. Zo zou hij, toen hij stopte bij de club Tottenham, een ontslagvergoeding van wel 6 miljoen hebben gekregen. We kunnen daarom stellen dat hij het in ieder geval niet slecht heeft. Een beetje ‘pech’ heeft hij wel gehad. In de tijd van hem als speler, heeft Jol minder verdiend dan voetballers van zijn kaliber tegenwoordig doen.

Investeren

Naar grote waarschijnlijkheid heeft hij een deel van het vermogen geïnvesteerd in luxe vastgoed in de Randstad. Investeren in vastgoed kan een slimme zet zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het leidt in ieder geval tot een stabiel passief inkomen, waarbij de huurinkomsten hoger zijn dan de kosten van het eigendom. Bovendien zal waarschijnlijk de waarde van het eigendom verhogen in de loop der tijd.

Echter, vastgoedinvesteringen vereisen laanzienlijke kapitaalinvesteringen en onderhoudskosten. Het is belangrijk om een grondig onderzoek te doen naar de locatie, eigendomsdocumenten en marktomstandigheden.

Conclusie

Martin Jol is een bekend oud-voetballer en -trainer. Met een carrière in zowel binnen- als buitenland heeft hij een ontzettend mooie tijd neergezet. In die tijd heeft hij zeker veel geld binnen gehengeld, waar hij straks op zijn oude dag van mag genieten.

0 Shares
Ook interessant