Een paardenmiddel tegen vermoeidheid – werkt dat eigenlijk wel?

0 Shares
0
0
0

Heel veel mensen hebben last van vermoeidheid. De een merkt het tijden het werk, de ander heeft juist last van een vermoeid gevoel als hij of zij thuiskomt. Dit kan verschillende redenen hebben die sterk uiteenlopen. Het probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben waar hun mate van vermoeidheid eigenlijk vandaan komt. Mocht ook jij tot deze groep behoren dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel vind je namelijk alles wat je moet weten over vermoeidheid en over de tips die je hiervoor kunt volgen.

Symptomen van vermoeidheid

We gaan straks verder in op de manieren waarop je vermoeidheid kunt aanpakken als je daar last van hebt. Maar voor we daar aan toe kunnen komen is het van belang om eerst eens te kijken naar de grootste oorzaken van vermoeidheid. Het is namelijk zo dat deze van persoon tot persoon nog wel eens kunnen verschillen. We hebben het wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste symptomen voor je op een rijtje te zetten:

Overmatig geeuwen: Als je merkt dat je constant geeuwt, zelfs na een hele nacht slapen, is dat een duidelijk signaal dat de vermoeidheid toeslaat. Dit is namelijk een teken van het lichaam dat je over je grens bent gegaan. Vaak gaat dit gepaard met een extreem gevoel van moe zijn.

Gebrek aan concentratie: Mocht je moeite hebben om je te concentreren of vind je het moeilijk om dingen te onthouden dan kan uitputting zomaar eens de boosdoener zijn. Het spreekt voor zich dat dit alleen aan de orde is als je niet al een hele dag al gewerkt hebt, maar wanneer je pas net begint met je dagelijkse taken.

Laag energieniveau: Voel je je futloos en ben je niet gemotiveerd om je dagelijkse taken uit te voeren? Vermoeidheid is in staat om je lichamelijke energiereserves op te laten raken, met als gevolg dat je moeite hebt om de dag door te komen. Vaak vloeit dit gevoel door tot in de avonduren.

Prikkelbaarheid: Vermoeidheid kan zelfs de meest opgewekte persoon veranderen in een chagrijnige mopperaar. Ben je vaak erg boos op mensen om je heen? Wellicht is het tijd voor wat rust, een gevoel van prikkelbaarheid kan namelijk zomaar eens komen doordat je te moe bent.

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid?

Door het bovenstaande weet je wat je aan jezelf merkt als je erg moe bent. Maar hoe komt het nu dat je zo’n gevoel van vermoeidheid krijgt? Er zijn een aantal oorzaken die ten grondslag liggen aan een moe gevoel. Ook deze hebben we hieronder weer even voor je op een rijtje gezet:

Gebrek aan voldoende slaap: Dit is de meest voor de hand liggende oorzaak achter een moe gevoel. Slechte slaapgewoonten, zoals te laat opblijven, veel wakker worde in de nacht of een oncomfortabele slaapomgeving, kunnen ervoor zorgen dat je je de volgende dag uitgeput voelt. Pak dit dan ook echt aan als je iets van je energieniveau wilt maken.

Stress en mentale uitputting: In de snelle wereld van vandaag is stress voor velen iets waar ze maar lastig mee om kunnen gaan. Constante zorgen en mentale spanning kunnen ervoor zorgen dat je minder energie hebt dan voorheen, met als gevolg dat je je voortdurend moe voelt.

Ongezonde voeding: Wat je eet heeft een directe invloed op je energieniveau. Een dieet dat geen gezonde voedingsstoffen bevat of vol zit met bewerkte voedingsmiddelen kan je een futloos en vermoeid gevoel geven als je niet oplet. Gezond eten is daarom een must voor het verhelpen van een moe gevoel.

Teveel zitten tijdens het werk: Langdurig zitten zonder regelmatige lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je erg moe wordt. Kom daarom eens in beweging en ga eens wat vaker sporten. Door dit te doen ben je in staat om op een natuurlijke manier jouw energieniveau omhoog te krikken.

Dé tips tegen vermoeidheid

Je weet nu wat de oorzaken zijn van vermoeidheid. Nu je dat weet is het tijd om te kijken naar de beste tips tegen vermoeidheid. Er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen om weer over de benodigde energie te beschikken. Het spreekt voor zich dat er nog veel meer tips te vinden zijn maar deze tips zijn een echte must in het bestrijden van je vermoeidheid:

Ga vaker sporten: Doe regelmatig aan lichaamsbeweging als je over meer energie wilt beschikken. Dit kan echt van alles zijn, van joggen tot aan dansen, van yoga tot aan fietsen. Lichaamsbeweging maakt namelijk een bepaalde mate van endorfine vrij, stimuleert de bloedsomloop en helpt je ‘s nachts beter te slapen. Niet voor niets dat sporten zo goed is voor je.

Leer omgaan met stress: De volgende tip is om te leren omgaan met stress. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de focus te leggen op het aanleren van stressmanagement technieken of in het nemen van wat meer rust tijdens je dagelijkse routine. Denk ook aan diepe ademhalingsoefeningen, mindfulness, het bijhouden van een dagboek of dingen die je vrolijk maken. Alles wat je doet om je stress te verminderen helpt om je weer een flinke dosis energie te geven.

Neem regelmatig pauzes: Gun jezelf gedurende de dag korte pauzes om op te laden. Strek eens wat vaker je benen, haal frisse lucht of loop eens een blokje om met je collega’s. Deze mini-pauzes kunnen je gevoel van mentale en fysieke vermoeidheid tegengaan als je het op de juiste manier aanpakt.

Geef paardenmelk een kans: De laatste tip is om paardenmelk eens een kans te geven. Het blijkt namelijk dat dit paardenmiddel in staat is om je hoeveelheid cortisol te verminderen en om je lichaam van de nodige bouwstoffen te voorzien. Door de aanwezigheid van eiwit is het ook nog eens goed voor je spieren. Wat kan je nog meer wensen van een natuurlijk middeltje?

Ook van je vermoeidheid afkomen?

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de oorzaken van vermoeidheid en over de manieren waarop je jouw vermoeidheid de baas kunt zijn. Door net even wat meer rust te nemen en door te focussen op je gezondheid is het ook voor jou mogelijk om op korte termijn weer over een hoop nieuwe energie te beschikken.

0 Shares
Ook interessant