Eten invriezen: waar moet ik op letten?

0 Shares
0
0
0

Je kent het waarschijnlijk wel: je hebt genoeg gekookt, iedereen heeft zijn maagje lekker gevuld, en nu zit jij ineens met een restant dat te groot is om nog op te eten, maar ook weer zonde om weg te gooien. Vaak is de volgende stap dan ook invriezen.

Je eten invriezen is ideaal om overschotten te bewaren om later op te kunnen eten. Maar kan je wel alles invriezen? En zijn er nog dingen om rekening mee te houden? Wij gaan eens met je doornemen waar je op met letten bij het invriezen van je eten.

Niet alles invriezen

Dit zou je misschien verbazen, maar het is aan te raden om niet alles in te vriezen. Er zijn namelijk enkele producten die niet geschikt zijn voor de vriezer. Dat zijn de volgende:

– Zuivel: producten als yoghurt, crème fraîche of slagroom, evenals zachtere kazen als mozzarella of ricotta, zijn niet geschikt om in te vriezen. Wanneer je deze invriest, kunnen ze namelijk gaan schiften. Dit houdt in dat er klontjes in het product ontstaan. Deze zijn er ook niet meer uit te krijgen.

– Eieren: een nadeel aan eieren is dat de eierdooiers uit gaat zetten als je deze invriest, waardoor het ei uit zijn schaal barst. Wil je een ei invriezen, dan is het zaak om het vooraf goed te klutsen. Gescheiden en goed geklutst eigeel of -wit kan je wél invriezen. Houd er wel rekening mee dat je ze niet langer dan drie maanden kan bewaren. Gekookte eieren worden rubberachtig van structuur als je ze invriest, waar je gebakken eieren wél gewoon kan invriezen.

– Aardappelen: verse aardappelen zitten vol vocht. Wanneer je ze invriest, krijg je last van ijsvorming. Wanneer je deze ontdooit, wordt dit vocht vrijgelaten, waardoor je veel smaak verliest. Gekookte of gebakken aardappels kan je gelukkig wél gewoon invriezen. Na drie maanden zijn ze niet meer goed voor consumptie.

– Gefrituurd en ander krokant eten: wanneer je krokant eten, zoals iets wat je gefrituurd hebt, invriest, verlies je de krokante “bite” die het eten zo lekker maakt.

– Groente of fruit waar veel water in zit: groentes en fruit met veel water zijn onder andere watermeloen, tomaat en komkommer. Het water dat hier inzit, bevriest namelijk, net zoals bij de aardappelen. Wanneer je het eenmaal ontdooit, smelt het water weer, waardoor je groente of fruit papperig wordt.

Afkoelen voor het invriezen

Belangrijk is dat je je eten niet direct inpakt en invriest. Eerst dien je het af te laten koelen. Waarom is dit zo? Wel, als je eten warm is, zit er nog te veel vocht in. Wanneer je het dan toch invriest, krijg je last van ijsvorming, met als gevolg dat de smaak van het gerecht aanzienlijk minder lekker wordt. Daarnaast kan het ook nog eens gebeuren dat je eten dusdanig warm is dat de andere producten in de vriezer beginnen te ontdooien wanneer je je bakje ernaast zet. Dat moet je natuurlijk al helemaal niet willen!

Goed verpakken en bijhouden

Essentieel voor het invriezen van je eten, is dat je goede luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes gebruikt. Tupperware of speciale meal prep-bakjes zijn sterk aan te raden. Sluit ze goed af, en schrijf altijd de datum op je verpakking, zodat je weet wanneer je het uiterlijk nog kan eten.

Heb je geen kliekjes, maar wil je je diepvriesmaaltijden kant en klaar kopen, let dan goed op in wat voor verpakking het zit. Websites als fuelyourbody.nl bieden diepvriesmaaltijden aan in verpakkingen die geschikt zijn voor de diepvries, maar sommige kant en klaar maaltijden zijn niet ideaal om met de verpakking en al in te vriezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld magnetronmaaltijden of gebak.

De beste manier om te ontdooien

Is het eindelijk tijd om je ingevroren maaltijd te eten, dan is de beste manier om het te ontdooien door het een avond van tevoren in de koelkast te leggen. Ben je dit vergeten, dan kan je het de dag zelf in koud water leggen. Let er hierbij wel op dat je het water zo nu en dan moet vervangen.

Je diepvriesmaaltijd opwarmen in de magnetron wordt afgeraden. Dit kan de smaak van je eten namelijk sterk teniet doen. Fruit daarentegen kan wel even in de magnetron worden ontdooid.

0 Shares
Ook interessant

Wat zijn glaslatten?

Glaslatten zijn een essentieel onderdeel van ramen en deuren. Ze spelen een belangrijke rol bij het installeren en…