Is sushi gezond?

0 Shares
0
0
0

Goede vraag! Als jij het antwoord weet, vertel je het ons dan?

Nee hoor, je hoeft geen antwoord te geven. Natuurlijk lees je deze blog niet omdat je het antwoord paraat hebt liggen. Je leest deze blog omdat je naar een antwoord opzoek bent. Laten wij nou net degene zijn die er uitvoerig onderzoek naar hebben gedaan, om je te voorzien van het antwoord op de vraag: is sushi gezond?

Spoiler alert! Sushi is in ieder geval niet óngezond.

Niet gezond, maar ook niet ongezond?

We begrijpen dat we met de spoiler wat vraagtekens oproepen. Die kwamen bij onszelf namelijk ook naar boven. De grootste reden daartoe is dat we normaal gesproken iets classificeren als ‘gezond’ of ‘ongezond’. In dit geval is het eigenlijk beide niet en dat heeft alles te maken met de manier waarop wij sushi consumeren.

De gezonde kant van sushi

Als je over de basis van sushi nadenkt (lees: vis, rijst, zeewier en groente) dan kom je al snel tot de conclusie dat het een goede basis is voor een gezonde maaltijd. We zetten de voordelen even op een rijtje:

  • Vis
    Vis, zoals zalm en tonijn, is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan een gezond hart en kunnen ontstekingen verminderen. Eveneens zal de hoeveelheid eiwitten en vitamine D bijdragen aan een gezond lichaam. In het geval van sushi gaat het, bijvoorbeeld bij sashimi of nigiri’s vaak om de rauwe variant, wat die voedingsstoffen niet verloren laat gaan.
  • Groente/ fruit
    In maki’s zit doorgaans ‘groente of fruit’ verwerkt. Denk aan komkommer, avocado, lente ui en zelfs mango. Dit zijn op zich redelijk gezonde ingrediënten. Een komkommer is praktisch gezien water en een avocado zit bomvol goede vetten, vezels en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Je raakt er bijvoorbeeld ook erg verzadigd van.
  • Rijst
    De witte rijst die in sushi wordt gebruikt is niet heel gezond, maar ook niet ongezond als je dit met mate consumeert.
  • Zeewier
    Het zeewier wordt gebruikt om bepaalde sushirollen bij elkaar te ‘binden’. In bijvoorbeeld een handvol vind je het meeste zeewier. Laat zeewier nu net een overvloed aan jodium, ijzer en nog meer vitamines en mineralen bevatten.

De ongezonde kant van sushi

Nu ben je waarschijnlijk nog steeds onder de indruk dat sushi redelijk gezond is en je het wel meer dan eens kan eten. En ja, dat kan, mits je de volgende, ietwat alarmerende zaken in gedachten houdt.

#1 Sojasaus

Sojasaus is een klassieke smaakmaker als het gaat om het consumeren van sushi. Het is praktisch gezien een hele hoop zout bij elkaar. In een sushi restaurant staan de glazen flesjes overal op tafel en natuurlijk staat er bij het servies al een bakje klaar om het in te doen. Het is ontzettend lekker, maar je begrijpt wel dat er een grote ‘maar’ aan hangt. En dat is niets minder dan dat sojasaus absoluut niet goed voor je is. Met elk sushistukje dat jij in de sojasaus dipt, is de kans groter en groter dat jij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout enorm overschrijd. Dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en zelfs uitdroging.

Alternatief: kies voor sojasaus zonder zout (te herkennen aan een groene dop)

#2 Frituur

Ja, het is héérlijk, maar als je die garnalen in hun gefrituurde vorm (tempura) naar binnen stopt, dan is de vis niet meer zo gezond. Er worden vaak veel gefrituurde garnalen in gerechtjes verwerkt. De te hoge vet- en calorie-inname die daarbij gepaard gaat is funest voor het behouden van een gezond gewicht.

Alternatief: kies voor sushi met rauwe vis

#3 Rijst

Tja, we zijden het al even, maar de witte rijst die wordt gebruikt, is niet per definitie gezond. Al helemaal in de variant waarop die in sushi restaurants wordt voorgeschoteld. Wat er namelijk gebeurt is dat er veel suiker wordt toegevoegd, onder andere in de vorm van sushi-azijn. Bovendien mag witte rijst dan wel niet veel voedingsstoffen bevatten, het heeft wel een heel hoog aantal calorieën. Die combinatie maakt dat je er veel van kan eten, zonder vol te raken, terwijl het eigenlijk heel ongezond is.

Alternatief: kies voor sashimi, soep en losse groentes

En dat resulteert zich in…

Het grootste probleem bij de sushi-restaurants is misschien wel het all-you-can-eat concept. Het is een opvallende evolutie in de culinaire wereld, die all-you-can-eat restaurants. En toch, toch begrijpen we wel waar het vandaan kom. Deze eetgelegenheden, die gasten de vrijheid bieden om onbeperkt van een gevarieerd aanbod aan gerechten te genieten tegen een vaste prijs, hebben namelijk een nieuwe dimensie toegevoegd aan de manier waarop mensen dineren en sociale interacties ervaren. Maar achter die ‘gezellige’ avonden sluipt een groot probleem.

Mensen in die restaurants zijn namelijk alleen maar bezig met consumeren en letten totaal niet op wat ze nu eigenlijk allemaal opeten. Het gebeurt doorgaans is te grote getale, wat al de ‘ongezonde’ kanten van sushi nog eens versterkt. Waar een normale maaltijd rond de 600 tot 875 kcal zou moeten bevatten, kan je er tijdens een avondje sushi makkelijk het dubbele van maken. En dat is dan nog zonder alle lekkere cocktails, wijntjes, biertjes en frisdrank.

Is sushi gezond?

We geven je wederom een antwoord op de vraag: is sushi gezond?

Ons antwoord zou zijn: nee. En dat is alleen maar omdat de meeste mensen sushi associëren met een avondje uiteten, waar doorgaans veel te veel wordt gegeten. Het is daarom een beter antwoord op de vraag: is het uiteten gaan in een sushi-restaurant gezonder dan bij, bijvoorbeeld de italiaan. Want in dat geval maakt het dus eigenlijk niks uit.

Maar, als je de rijst inname beperkt, kiest voor niet-gefrituurde vis en ongezouten sojasaus, dan zou je misschien wel kunnen stellen dat het redelijke optie als avond eten. Dat kan alleen als je natuurlijk niet te veel eet. Een tweede optie zou zijn om het buiten de deur eten te beperken tot een keer per maand en het te combineren met een gezonde en gevarieerde levensstijl. Dus, gezond eten, genoeg bewegen en mentaal in een goede staat verkeren.

0 Shares
Ook interessant

Wat is droomsap?

Wat zou het toch fantastisch zijn als elke nacht een feestje is. Een feestje om te slapen. Ongestoord,…
woman sitting while massaging her temple

Hoofdpijn na sporten

Oef, een bonkend hoofd na een intensieve sportsessie gebeurt je de laatste tijd vaker dan één keer. Het…

Bittere smaak in mond

Niets is zo vervelend als een bittere of misschien wel vieze smaak in je mond. Je hebt het…
tiny size of seeds inside of a jar

Is chiazaad gezond?

Chiazaad. Het is een product dat tegenwoordig aan van alles wordt toegevoegd. In yoghurt, als pudding, in smoothebowls,…