Wat is droomsap?

0 Shares
0
0
0

Wat zou het toch fantastisch zijn als elke nacht een feestje is. Een feestje om te slapen. Ongestoord, zonder afleidingen en vooral met heel veel slaap. Maar helaas is dit voor de meeste mensen geen realiteit.

Hoewel slaap ontzettend belangrijk is voor het functioneren van een mens, lukt het ze nog niet heel goed. Althans, bijna niemand niet en al helemaal niet ongestoord. Gelukkig is daar Droomsap. Het zou een vervanging zijn voor bijvoorbeeld melatonine. Het kruidendrankje is een wondermiddel, wordt gedacht door velen.

Het ‘geheime’ ingrediënt dat doxylamine heet

De Droomsap bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder vanille, citroenzuur, haver, maretak, honing en alcohol. Al over dat laatste valt natuurlijk al iets te zeggen. Hoewel het gaat om slechts een karige 3%vol, lijkt het ons nu niet goed om elke nacht te beginnen met alcohol.

Dat er alcohol inzit hoeft kinderen boven de 12 jaar niet tegen te houden om het middel te nemen, aldus de verkoper. Dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven op de ‘niet te gebruiken door-‘ lijst worden benoemd, is niet meer dan logisch. De lijst die wordt vermeld bij ‘wees voorzichtig als je … hebt’, is overigens wel een stuk langer.
Maar, als je bij de FAQ leest, wordt vermeld dat de alcohol nodig is als oplosmiddel voor de kruidenextracten. Bovendien neem je zo weinig van het middel in, dat het eigenlijk verwaarloosbaar is. Mocht je 250 de dagelijkse dosering innemen, dan zit je pas op dezelfde hoeveelheid alcohol als een flesje bier.

Verkoper van Droomsap

De Droomsap is, hoe toepasselijk, te koop bij ‘ de Dromenwinkel’. Ze verkopen het goedje in verschillende formaten. Met een klantenbeoordeling van een 9,1 door maar liefst 9616 personen, zou je zeggen dat iedereen wel een dergelijk sapje kan gebruiken.

Maar, wees je ervan bewust dat het middel in principe niet in Nederland mag worden verkocht. De Dromenwinkel heeft zijn oorsprong in België liggen. Je mag het middel als Nederlander wel kopen, maar niet (door)verkopen. En dat heeft alles te maken met het middel dat doxylamine heet.

Doxylamine

Doxylamine is van oorsprong een antihistaminicum, dat verkoudheid en allergieën tegengaat. Je neemt het in de meeste gevallen in via een tablet of capsule. Het schijnt dat het middel in combinatie met wat anders ook zou helpen bij misselijkheid tijdens de zwangerschap. Wat voor bewijs daarvoor is gebruikt, is bij ons niet bekend. Raadpleeg daarom altijd een arts, wanneer je denkt het middel te willen gebruiken.

In ieder geval is wel bekend dat een bijwerking van het middel slaperigheid is. Het wordt daarom ‘s avonds ingenomen voor het slapengaan. Omdat het middel in iets als Droomsap in een dergelijk lage dosering voorkomt, zullen andere bijwerkingen nauwelijks voorkomen.

Maar, door sommige professionals en doktoren wordt verklaard dat er geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het middel. Het is daarom niet aan te raden om het middel te gebruiken. Met name oude mensen zullen last krijgen van bijwerking, zoals een droge mond of duizeligheid.

Werking snel uitgewerkt

Je lichaam raakt gewend aan de inname van doxylamine. Het versuffende effect van het middel zal daarom al snel voorbij zijn. Dat is ook een van de redenen waarom het middel niet wordt aangeraden zorgprofessionals. Tegelijkertijd zou je nog wel een van de andere werkingen kunnen ondervinden, zoals hoofdpijn of versuftheid.

Natuurlijke ‘slaapmiddelen’

Je staat er vrij in of je het Droomsap wil uitproberen. Gezien wij denken dat er andere natuurlijke middelen zijn die je helpen om beter te slapen, geven we de volgende suggesties:

  1. Kamillethee: De kalmerende eigenschappen van kamille zie je terug na het drinken van een kopje kamillethee. Drink een kopje voor het slapengaan en voel de rust je lichaam binnenstromen. Kamillethee is in bijna elke supermarkt te vinden.
  2. Lavendel: Minder stress en angst zou je krijgen door de ontspannende geur van lavendel. Je kunt een paar druppels lavendelolie op je kussen of in je bad doen om te helpen ontspannen.
  3. Valeriaanwortel: Valeriaanwortel is een kruid dat kan helpen om angst te verminderen en te ontspannen. Het kan in capsulevorm worden ingenomen of als thee worden gedronken. In sommige gevallen heeft het gebruik van valeriaanwortel bijwerkingen. Overleg daarom altijd met je arts voordat je hieraan wil beginnen.
  4. Melatonine: Melatonine is een hormoon dat het lichaam produceert om te helpen bij het reguleren van slaap-waak cycli. Supplementen neem je in een goede nachtrust te bevorderen.
  5. Regelmatige lichaamsbeweging: Probeer elke dag minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen of fietsen.
  6. Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen de slaap verstoren. Probeer deze stoffen minstens 4 uur voor het slapengaan te vermijden. Je zal wellicht dat kopje koffie in de ochtend nodig hebben om op te staan, maar hebt wel een goede nachtrust gehad.

Het is belangrijk op te merken dat deze middelen niet voor iedereen werken. Mocht je supplementen willen slikken met bijvoorbeeld melatonine, dan is het raadzaam om een professional te raadplegen. Een slaapcoach is ook altijd nog een optie.

Waarom is slaap belangrijk?

Slaap is belangrijk omdat het een essentiële rol speelt in het herstellen en vernieuwen van ons lichaam en onze geest. Tijdens de slaap vinden er verschillende processen plaats, zoals het herstellen van beschadigde cellen en weefsels, het consolideren van herinneringen en het verwerken van informatie. Boven hebben mensen die regelmatig genoeg slaap krijgen een betere fysieke en mentale gezondheid. Verder zijn ze productiever en hebben ze een betere stemming en concentratievermogen.

Daarom is het dus zo belangrijk om voldoende slaap te krijgen en een regelmatig slaappatroon te hebben. Ons lichaam en onze geest krijgen de kans om te herstellen en te vernieuwen.

Conclusie

Hoewel Droomsap klinkt als een geweldig middel dat al je slaapproblemen verhelpt, is het dat wellicht niet. Dat heeft te maken met het stofje doxylamine, dat in een lage dosering in de sap zit verwerkt. Het ‘geneesmiddel’ werd oorspronkelijk gebruikt om symptomen van allergieën en verkoudheid tegen te gaan. Tegenwoordig zie je het eigenlijk niet meer terug en is het in Nederland ook niet de bedoeling dat je het koopt. Raadpleeg een professional en verdiep je in andere wijzen waarop je je slaap kan verbeteren.

0 Shares
Ook interessant