Tips voor het opbergen van pannen en pannendeksels

0 Shares
0
0
0

Nadat je gezonde maaltijd hebt gemaakt, is het tijd om alle pannen af te wassen of in de afwasmachine te stoppen. Maar nadat je klaar bent (of het werk voor je is gedaan), moet je al die pannen weer terug in de net te kleine kast.

Op welke manier kan je nou netjes pannen en pannendeksels opbergen? Of je nu vindt dat je een professionele chef bent of er eigenlijk niks van bakt, je zal tegen het probleem aanlopen. Vooral als je je pannen op een ruimtebesparende manier wilt opbergen, zal je je hersenen even moeten laten kraken. In deze blog delen we handige tips om je te helpen je pannen en pannendeksels op de juiste manier op te bergen.

#1 Pannen stapelen

Het probleem om pannen kwijt te kunnen is vaak niet je grootste probleem. De kans is klein dat alle pannen even groot zijn en daardoor zijn ze goed te stapelen. Hierna rijst al gauw een grote vraag op. Want wat ga je doen met al die deksels? Als je ze op de pannen laat, kan je pannen niet meer stapelen. Je wilt de pannendeksels niet beschadigen, dus je kan ze ook niet maar ‘gewoon’ los in de la of kast neerleggen.

  • Deksel omgekeerd
    Een manier waarop je toch pannen op elkaar stapelt, zonder last te hebben van de hendels van deksels, is door de stapelen met de deksels omgekeerd. De deksel leg je dus met het handvat naar beneden op de bijbehorende pan. Je creëert hier een manier waarmee je de lucht in kan gaan.
  • Dekselrek
    Er bestaan bepaalde rekken, speciaal voor deksels. Zo kan je pannen nog steeds in elkaar stapelen. Je zet de deksels ernaast in het rek en voilà, je hoeft er niks meer aan te doen. Deze manier werkt natuurlijk fantastisch als je werkt met relatief lage ruimtes, zoals een la of plank. Kijk maar eens naar het voorbeeld.
Een dergelijk rek is natuurlijk multifunctioneel. Zet er ook je steelpannen in neer of zoiets als een snijplank.
Mocht je wat meer ruimte hebben, kies dan voor een verticale pannendekselhouder. Hang deze bijvoorbeeld op aan de binnenkant van je keukenkastje.

Het stapelen van steelpannen en wokken is over het algemeen wat makkelijker dan het stapelen van kookpannen.

#2 Pannen ophangen

Mocht je wat ruimte over hebben op de plaats tussen keukenkastjes en het aanrecht of überhaupt een stuk muur, dan zou je kunnen overwegen om pannen op te hangen.

Je hebt hier natuurlijk speciale rekken voor, zoals de pannendekselhouder van het voorbeeld hierboven. Een andere optie is om ‘gewoon’ een aantal haken aan de muur te bevestigen. Let er dan wel eventjes op dat de pannen om de houder heen kunnen. Hiermee voorkom je ongewilde gaten in de muur.

In combinatie met een leuk plankje, heb je ook nog eens een mooie manier om accessoires in je keuken kwijt te kunnen.

Let op: als je pannen tegen de muur aanhangt, houd er dan wel rekening mee dat de muur hiervan kan beschadigen. Met name bij zoiets als het voorbeeld hierboven, heb de kans dat het zwarte (of achtergebleven vet) een streep op de mooi gesausde, witte muur achterlaat. We raden daarom aan om het bijvoorbeeld te doen bij iets dat makkelijk schoon te maken is.

#3 Opbergsysteem voor hoekkasten

Misschien dacht je van de hoekkast dat het een geweldig idee zou zijn. Je werkt immers een gat tussen twee kasten weg. Een ideale plek voor al die pannen, zou je denken. Helaas werkt het in praktijk wat anders dan gehoopt. De kast is diep, pannen zijn onvindbaar en alles raakt op een hoop.

Gelukkig bestaan er verschillende systemen om een hoekkast in te delen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een draaikast. Hiermee zal je alles bereiken wat je nodig hebt. Kies voor een versie met een plank in het midden en je hebt nog meer ruimte dan voorheen. Wellicht dat je wel weer tegen het deksel probleem aanloopt …

Maar, niet alleen een draaikast is een optie als hoekkast. Er zijn genoeg creatievelingen die al lang tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen als jij. Kijk eens naar de volgende oplossing. Slim, innovatief en het levert je ontzettend veel opbergruimte op.

Overige tips voor het organiseren van je pannen

Nu je een aantal ideeën hebt opgedaan over het opbergen van je pannen, vertellen we je graag nog een aantal tips voor het organiseren van je pannen. Deze tips dragen uiteindelijk bij aan het efficiënt opbergen van pannen en pannendeksels.

  • Sorteren
    Wellicht wat logisch, maar we benoemen dit toch als eerste tip. Sorteer je pannen niet alleen op soort, maar ook op vorm en grootte. Het is niet logisch dat je een kookpan met een koekenpan gaat stapelen. Afwijkende vormen, zoals een vierkante grilpan of een een-persoons-gebakken-ei-pannetje, wil je in een apart gedeelte van de kast bewaren.
  • Pannenbeschermers
    Om bijvoorbeeld je koekenpannen nog eens extra te beschermen, raden we je aan te overwegen om pannenbeschermers te kopen. Dit zijn vaak stoffen lappen, die je tussen je pannen legt. Je voorkomt beschadiging door krassen en verlengt hiermee de levensduur van je pannen. In de volgende afbeelding zie je een voorbeeld van dergelijke beschermers (nog in een leuk kleurtje ook!):
  • Opbergplaats
    Berg je pannen op een logische en goed bereikbare plek op. Je wil tijdens het koken snel kunnen schakelen. Bij het koken is het natuurlijk belangrijk dat je met een scherp oog alles dat bakt en kookt in de gaten houdt. Als je dan helemaal naar de andere kant van de keuken moet lopen, omdat daar meer ruimte is, dan kan het zomaar eens zijn dat de pasta ineens overkookt. Bovendien gaat koken ook wel een beetje over gemak.

Conclusie

Het opbergen van pannen en pannendeksels hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze handige tips kun je je pannen en pannendeksels efficiënt en ruimtebesparend opbergen. De overige tips die we je gaven, lijden waarschijnlijk tot een iets langere levensduur van je pannen. Houd je pannen binnen handbereik en begin weer met het maken van een gezond maaltje. Je zorgt nu niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je pannen!

0 Shares
Ook interessant

Nadelen fatbike

Tijdens de ongelofelijke hype én na ondergang van de VanMoof fietsen, veranderde het straatbeeld. Afgezien van alle ‘normale’…