Is chiazaad gezond?

0 Shares
0
0
0

Chiazaad. Het is een product dat tegenwoordig aan van alles wordt toegevoegd. In yoghurt, als pudding, in smoothebowls, in combinatie met havermout: noem het maar op. De gezondheidsvoordelen zouden eindeloos zijn. Het antwoord op de vraag ‘is chiazaad gezond’ is daarmee meteen gegeven. Althans, is dat wel echt zo? Want hoewel de ‘hype’ van het zaad maar niet lijkt over te vliegen, zijn er wel degelijk nadelen aan te wijden.

In deze blog lees je het échte antwoord op de vraag ‘is chiazaad gezond’. We nemen je eerst mee naar wat het eigenlijk is, daarna naar de (vermeende) voordelen, dan de (vermeende) nadelen en geven als afsluiter het prangende antwoord waarnaar je op zoek bent.

Wat is chiazaad?

Chiazaad, afkomstig van de Salvia Hispancia-plant, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ‘populair’ superfood. ‘Superfood‘ is een term die, logischerwijs, wordt gebruikt om bepaalde voedingsmiddelen aan te duiden. Deze worden dan als bijzonder voedzaam en gunstig voor de gezondheid beschouwd. Het zijn voedingsmiddelen, waaronder dus chiazaad, die vaak geprezen worden vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Voorbeelden van andere superfoods zijn avocado, quinoa, blauwe bessen, lijnzaad en gojibessen.

Met die aanprijzing staan superfoods ook in verbinding met potentiele gezondheidsvoordelen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • het versterken van het immuunsysteem;
 • het bevorderen van de spijsvertering;
 • het verminderen van ontstekingen;
 • het ondersteunen van een gezond hart;
 • het herstellen van spieren;
 • en nog veel meer.

Maar goed, chiazaad is een ‘superfood‘ dus. Echter is dat nog niet een volledig antwoord op de vraag ‘wat is chiazaad?’

Chiazaad bestaat uit kleine, eetbare zaden afkomstig van, zoals vermeld, de Salvia Hispanica-plant. Ze zijn rijk aan onder andere vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren en antioxidanten. Chiazaad kan vloeistof absorberen en een gelachtige textuur krijgen, wat ze geschikt maakt voor puddingen en smoothies. Je ziet het dan ook geregeld als ingrediënt, ook in combinatie met andere superfoods, in de producten van hippe en eigentijdse tentjes terug.

De zaden zijn ontzettend klein en worden al sinds de tijd van de oude Azteken en Maya’s gebruikt. Je ziet het zaad terug in natuurlijke medicijnen en als rantsoen, maar heeft de westerse wereld vooral verovert als voedzame toevoeging in gerechten.

Voordelen van chiazaad

We gaan verder met de (vermeende) voordelen van chiazaad. We houden ‘vermeende’ tussenhaakjes, omdat natuurlijk ieders lichaam anders op voedingsstoffen reageert. Het kan in ieder geval niet kwaad, voor mensen met een gezonde levensstijl en zonder allergieën/ intoleranties.

Voordeel 1: Rijk aan omega-3 vetzuren

Allereerst is chiazaad rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een gezond hart en gezonde hersenfunctie. Ze helpen ontstekingen verminderen en zullen überhaupt je algemene gezondheid ondersteunen. Verder zullen ze in het specifiek bijdragen aan het behoud van een juiste bloeddruk en cholesterolspiegel. Normaal gesproken vind je de vetzuren terug in met name vis, dus voor vegetariërs is dit een meer dan goede vervanging.

Voordeel 2: Vezelrijk

Een hoog percentage aan vezels bevordert een gezonde spijsvertering. Het helpt (uiteindelijk) onder andere constipatie tegen te gaan, iets waar meer mensen dan je denken mee kampen. Verder zal het bijdragen aan het gevoel dat je vertelt hoe ‘vol’ je zit. Met andere woorden: je hebt minder snel trek en bent hierdoor actief bezig met gewichtsbeheersing.

Voordeel 3: Bron van plantaardige eiwitten

Chiazaad biedt een aanzienlijke hoeveelheid plantaardige eiwitten, dat de superfood ontzettend aantrekkelijk maakt voor een sporter. Eiwitten staan er namelijk om bekend dat ze bijdragen aan spierherstel, -groei en überhaupt je algehele gezondheid. Eiwitten zijn verder interessant voor iemand die bezig is met afvallen. Een eiwitrijk dieet tijdens het afvallen voorkomt namelijk dat je na het dieet ineens weer een heel stuk aankomt. Al je harde werk lijkt al snel als sneeuw voor de zon te verdwijnen, terwijl je er zo hard voor hebt gewerkt. Dat snel afvallen en snel weer aankomen staat overigens ook wel bekend als het ‘jojo-effect’.

De voordelen van chiazaad lijken erg positief te zijn. Een dagelijkse lepel chiazaad verwerkt in je dieet, wordt dan ook door velen aangeraden. Overigens zijn dit niet de enige die voordelen die worden gegeven, maar wat ons betreft wel de grootste. Uiteindelijk kan je over elk teeny-tiny deeltje wel iets zeggen.

Nadelen van chiazaad

We zullen nu enkele (vermeende) nadelen van chiazaad voor je opsommen.

 • Opgeblazen gevoel
  Vanwege de grote hoeveelheid vezels en de manier waarop ze vocht absorberen, bestaat er een kans dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Het is belangrijk om voldoende water te drinken, maar met name om de portiegrootte te beheersen. Een dergelijk gevoel zal het vaakst voorkomen bij overconsumptie.
 • Winderigheid
  Bij de afbraak van eiwitten, die in grote getale voorkomen in chiazaad, komen zwavelverbindingen vrij. Het resultaat daarvan zijn niet heel lekker ruikende windjes. Wanneer je alleen bent vind je dit wellicht niet erg, maar we begrijpen dat het kan ongemakkelijke situaties kan opleveren.
 • Bloedverdunnende werking
  Personen met een lage bloeddruk, zullen geen baat bij het zaad hebben. Chiazaad zou een bloedverdunnende werking hebben, wat voor dergelijke personen natuurlijk alles behalve positief zal werken.

Wat we met de nadelen willen zeggen: niet alles aan deze superfood is zo super.

Antwoord op de vraag: is chiazaad gezond?

Het antwoord op de vraag ‘is chiazaad gezond’, is in principe ‘ja’. Het biedt immers veel meer voordelen dan dat er nadelen door het gebruik bij mensen optreden. Maar, waar het bij sommige mensen verkeerd gaat, is dat ze het als vervanging gaan zien. Vervanging voor brood, vis, vlees, groentes en andere essentiële voedingswaren die bijdragen aan een gezond dieet.

We raden je daarom aan chiazaad alleen als ‘aanvulling op’ te gebruiken. Merk je er lichamelijke voordelen van? Good for you! Zo niet, dan kan je het weglaten uit je dieet, af en toe eten voor het ‘idee’ of gewoon links laten liggen. Een lepel chiazaad per dag is niet nodig om te kunnen blijven leven, om het maar even ‘plat’ te zeggen.

0 Shares
Ook interessant