Paracetamol bij lege maag: kan dat?

0 Shares
0
0
0

Na je dagelijkste ochtendroutine inclusief toiletbezoekje en nog zonder ontbijt, voel je je ineens niet goed. Niet een beetje goed, je hoofd doet ineens zoveel pijn, dat je jezelf begint af te vragen waar je dit aan te denken hebt. Op het punt dat je een paracetamol wil innemen, bedenk je ineens of dat eigenlijk wel kan, een paracetamol nemen bij op een lege maag.

We kunnen je alvast het antwoord geven en dat antwoord is ‘ja’. Sterker nog, het schijnt zelfs dat de werking van een paracetamol nóg beter is, wanneer je deze op een lege maag inneemt. Nu denk je wellicht dat dit al het einde is van dit artikel, but you thought wrong. Er is namelijk ontzettend veel interessants te zeggen over dit fenomeen. Een aantal waarschuwingen, ook niet te missen, worden eveneens behandeld.

Wat is een paracetamol?

Een paracetamol is een veelgebruikt medicijn dat wordt gebruikt om pijn te verlichten en koorts te verlagen. Voorbeelden van pijn zijn:

  • menstruatiepijn,
  • hoofdpijn,
  • buikpijn,
  • oorpijn,
  • gewrichtspijn,
  • spierpijn
  • en nog veel meer.

Het werkt doordat het ingrijpt op de manier waarop het lichaam en en koorts waarneemt. Het blokkeert bepaalde stoffen in de hersenen die betrokken zijn bij het signaleren van pijn en reguleren van de lichaamstemperatuur. Met andere woorden: de pijn ‘is’ er nog wel, maar voel je simpelweg niet meer. Het is geen placebo en wél echt iets dat plaatsvindt in je lichaam.

Waar koop je paracetamol?

In de meeste drogisterijen, supermarkten en apotheken schaf je paracetamol zonder recept aan. Het is ontzettend goedkoop en zelfs zo goedkoop, dat professionals zich daar zorgen over laten. Wat die zorgen inhouden, laten we voor later in dit artikel. In ieder geval kan iedereen (boven de 18) het zo maar aanschaffen, waarschijnlijk jij dus ook.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en bijsluiter voor paracetamol te volgen, omdat een te grote inname schadelijk kan zijn voor bepaalde organen in je lichaam. Je gebruikt het eigenlijk doorgaans bij milde tot matige pijn, waaronder de voorbeelden die we eerder dit artikel hebben benoemd, evenals het verlagen van koorts.

Paracetamol in combinatie met een lege maag

Goed, we weten dus dat paracetamol op een lege maag ontzettend goed zou moeten werken, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Antwoord: Wanneer je paracetamol op een lege maag inneemt, zal het sneller door het spijsverteringsstelsel worden opgenomen en in de bloedsomloop worden verspreid. Dit leidt dan weer tot snellere verlichting van pijn en koorts. Bovendien heeft deze pijnstiller geen vervelende bijwerkingen voor je darmen en/ of maag en kan je het dus veilig innemen.

Maar … !

Maar, wat we moeten vermelden, is dat paracetamol hierin eerder een uitzondering vormt dan een regel. Paracetamol is namelijk een van de weinige pijnstillers die je op deze manier kan innemen. Andere, niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zal je niet op een lege maag kunnen innemen.

Dit heeft te maken met onder andere die vervelende bijwerkingen. Ongeveer elke arts zal dan ook maagbeschermers voorschrijven, wanneer zij een dergelijke niet-steroïde ontstekingsremmend geneesmiddel, zoals ibuprofen, voorschrijven. Weet dat dit dus belangrijk is om in je achterhoofd mee te nemen.

Het gevaar van paracetamol

We bespraken het al eventjes, maar aan paracetamol hangt een best groot gevaar. Althans, aan het middel zelf niet per definitie. Het zijn echter de gebruikers die voor de kopzorgen zorgen.

  • Te hoge inname
    Het schijnt zo te zijn dat een groot deel van de gebruikers bewust de keuze maakt de aanbevolen dosering te overschrijden. Nu verwacht je wellicht dat dat met zo’n goedkope pijnstiller geen kwaad kan, maar niets is minder waar. Zo kan het ernstige gevolgen hebben, waaronder levensbedreigende of permanente schade aan de lever. Leverfalen kunnen, for your information, potentieel leiden tot de dood
  • Combinatie met andere medicijnen
    Er zijn pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die dezelfde ingrediënten basis als paracetamol beschikken. Het is niet de bedoeling dat je die dan óók nog inneemt. Controleer daarom altijd de bijsluiter van beide medicijnen. Vaak is dit overigens het geval bij medicijnen zonder recept. Een apotheek zal nooit een dergelijke combinatie (zonder waarschuwing) voorschijven.
  • Inname door kinderen
    Er bestaan niet voor niets paracetamol voor kinderen. Er bestaat ook niet voor niets een bijsluiter waarin duidelijk staat dat kinderen een lagere dosering paracetamol per dag mogen innemen. Je wil het beste voor je kind, zorg dan ook dat je alles op de meest beste manier een dergelijk medicijn aanbiedt.
  • Afhankelijkheid
    Het herhaaldelijk innemen van grote hoeveelheden paracetamol, vooral om de pijn te onderdrukken, kan leiden tot een gewenningseffect waarbij hogere doses nodig zijn voor dezelfde pijnverlichting. Dit kan uiteindelijk leiden tot afhankelijkheid en misbruik. Gebruik paracetamol dan ook niet langer dan vijf dagen aaneengesloten, om dergelijke gewenning te voorkomen.
  • Allergische reacties
    Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen op paracetamol. Als je symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of ademhalingsmoeilijkheden ervaart na het innemen van paracetamol, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Dus, waar paracetamol op het eerste gezicht een redelijk onschuldig middel lijkt, kan het toch wel degelijk tot bepaalde problemen lijden. We zeggen niet dat dit allemaal bij jou zal plaatsvinden, maar wel dat je hier alert op zou moeten zijn. Het is altijd goed om bij twijfel iemand als een arts of apotheker te raadplegen. Zij hebben immers de meeste kennis en kennen wellicht je medische achtergrond, waarop bepaalde uitspraken en adviezen geadviseerd kunnen worden.

Conclusie

Waar we eigenlijk al in de inleiding antwoord gaven op de vraag: kan je paracetamol innemen op een lege maag, ben je je nu een stuk bewuster waarom dat wel kan. Tegelijkertijd ben je je ook bewuster van het feit dat het niet voor elk medicijn geldt. Bovendien ben je te weten gekomen dat paracetamol absoluut niet een onschuldig medicijn is. Tenminste, bij overmatig gebruik en verkeerd gebruik. We hebben het al meer dan eens gezegd, maar een bijsluiter bestaat niet voor niets. Ja, het is een hele lap tekst waarvan de helft niet op jou ‘toepasbaar’ is, maar er zal maar iets tussenstaan waarvan je alarmbellen wél afgaan. Better be safe than sorry, right?

0 Shares
Ook interessant

Bittere smaak in mond

Niets is zo vervelend als een bittere of misschien wel vieze smaak in je mond. Je hebt het…