Fit zijn en fit blijven

0 Shares
0
0
0

Ben je al fit of heb je een goed voornemen om meer te gaan bewegen en gezonder te eten? Of misschien wil je nog fitter worden en het dan ook blijven. Goed om je daar dan voor in te zetten en dat kan door onze tips te gebruiken. Voor veel mensen is het niet altijd eenvoudig om regelmatig te blijven sporten, gezond te eten en ook genoeg te rusten. Je lichaam heeft namelijk ook de tijd nodig om te kunnen herstellen van dat (vele) bewegen. Je hebt vaak een drukke dag, werken, kinderen, huishouden, boodschappen, hobby’s, vrienden en dan moet je nog tijd voor jezelf vinden. Door het drukke leven loopt het wel eens anders dan gepland, geen tijd om te koken? Dan maak je even snel wat klaar, of geen tijd om te sporten of je bent te moe? Dan maar een avondje bankhangen. Al snel is het ritme verdwenen en toch wil je fit zijn en blijven. Daarom is het goed om wat meer tips achter de hand te hebben die je dan kunt toepassen.

Te weinig tijd, wat nu?

Een probleem wat veel mensen vast en zeker zullen herkennen, te weinig uren in een dag. Je wil zoveel dingen doen, veel staat ook vast, zoals op tijd op het werk zijn, kinderen naar het sporten brengen misschien, ophalen bij vriendjes en andere afspraken. Er zijn al kleine aanpassingen die je kunt doen in het dagelijkse leven om toch fit te blijven. Laat de auto eens wat vaker staan, ga de kinderen ophalen met de fiets of ga lopen (als het qua afstand kan), pak eens wat vaker de trap en gebruik de lift alleen als je veel moet sjouwen bijvoorbeeld. Als je met het openbaar vervoer gaat naar je werk, kun je een halte eerder uitstappen en dan kun je toch een wandeling maken (nog voordat je werkdag gaat beginnen). Het zijn maar kleine veranderingen, maar die dragen wel bij aan een fitter gevoel. Ook na je werk is wandelen een goed idee (of tussen de middag), dan kun je even je hoofd leegmaken, wat ook bijdraagt aan je fitter voelen).   

Ben je mentaal goed fit?

Soms ben je mentaal niet goed fit, je bent misschien wat sneller moe, je focus is minder en je bent snel geprikkeld. Het kan ook zijn dat je je lusteloos voelt of energieloos. Minder puf om wat te doen? Een avondje rust kan geen kwaad, ook een weekendje niets plannen en uitrusten is voor iedereen goed. Ontspannen doet iedereen op zijn eigen manier, de een gaat wandelen, de ander wil een film kijken en misschien wil je wel spelen bij een online Nederlands casino. Zorg ervoor dat je lichaam ook genoeg kan ontspannen en als je moe bent, geef er ook aan toe. Dit is geen schande, het is juist goed om naar je lichaam te luisteren. Als je een hele dag druk in de weer bent geweest, kan het even genoeg zijn. Luister naar je lichaam, des te sneller voel je je fitter.

Let goed op wat je eet en drinkt

Is het een gewoonte dat je doordeweeks alcohol nuttigt? Een goed idee om hier dan eens mee te stoppen. Doe het af en toe, misschien in het weekend een glaasje of alleen met een verjaardag. Alcohol kun je zien als een gif voor je lichaam. Het kost je lichaam veel moeite en energie om het er weer uit te krijgen. Als je een avond wat hebt gedronken, dan voel je je in de ochtend vaak wat minder fit. Precies dit is wat je moet voorkomen, je wil fit worden en blijven en dat kan alleen als je aan je eigen gezondheid werkt. Natuurlijk mag je van het leven genieten en af en toe wat alcohol nuttigen, maar wel met mate. Qua eten geldt hetzelfde, verse groenten en vers fruit, dat is wat je lichaam iedere dag nodig heeft. Een keer een frietje kan geen kwaad, maar alle saus die je er vaak bij pakt, is voor je lichaam niet goed.  

Genoeg slapen

De laatste tip die we nu voor je hebben om fit te zijn en te blijven: zorg dat je genoeg slaapt. Gemiddeld hebben we zeven tot acht uur slaap nodig per nacht. Maar er zijn uitzonderingen, want sommige mensen hebben nou eenmaal meer slaap nodig dan anderen. Als je dat van jezelf weet, handel hier dan ook naar in de praktijk. Zorg dat je een vast ritme hebt, alleen maar goed voor je biologische klok. Je lichaam wordt op bepaalde tijden moe en je wordt op vaste tijden wakker. Zo creëer je je eigen ritme en merk je ook dat je sneller fitter bent en blijft.  

0 Shares
Ook interessant

Pijn in oksel

Erg vervelend, als je pijn in je oksel ervaart. De zeurende, stekende pijn kan in een van beide…

Bittere smaak in mond

Niets is zo vervelend als een bittere of misschien wel vieze smaak in je mond. Je hebt het…