Wit slijm ophoesten: reden tot paniek?

0 Shares
0
0
0

Kuch, kuch, kuch, wat heb je het ook zwaar. Hoesten is vermoeiend, het laat op den duur alles pijn doen (keel, spieren, longen, etc.) en is niet heel bevordelijk voor je algehele gezondheid. Hoesten ontstaat door een prikkeling op het slijmvlies en is een symptoom dat bij verschillende aandoeningen voorkomt. Bij dat hoesten komt weleens slijm omhoog. Een beetje vies, maar eigenlijk wel heel normaal. Tenminste, sommige soorten slijm dan.

In deze blog zal je van alles lezen over het ophoesten van wit slijm. We vertellen wat dit ongemakkelijke verschijnsel met je doet, hoe het je hoesten kan verergeren en waar het eigenlijk goed voor is (of juist niet). Lees in deze blog de informatie waarnaar je zocht, informatie die je vragen wegneemt en informatie die je wellicht op je gemak stellen.

Ophoesten van slijm

Zoals bijna alles in je lichaam, heeft slijm ook een functie. In het specifiek spreken we nu over het slijm dat in de luchtwegen wordt aangemaakt. Het slijm beschermd namelijk de luchtwegen tegen irriterende stoffen. Zie het dus als een bescherming van je ademhaling. Wanneer het in een overmatige of dikke vorm voorkomt, kan het leiden tot ongemak. Dit gebeurt als gevolg van verschillende factoren, waaronder roken, allergieën, infecties en zoiets als chronische bronchitis. Het slijm, wat normaal gesproken niet door hoesten naar bovenkomt, kan dan in een wat witte substantie naar boven komen.

Wit slijm: reden tot paniek?

Laten we in ieder geval voorop spreken dat je van geluk mag spreken dat je geen last hebt van het ophoesten van geel of groen slijm. Dit kan namelijk duidelijk op vervelende en soms wel ernstige gezondheidsproblemen. Dus, zie daar alvast een klein lichtpuntje. Overigens neemt dat niet weg dat je nog steeds hoest en ook nog eens slijm ophoest. Wit slijm, in jouw geval.

Dat witte slijm, dat kan verschillende oorzaken hebben. Normaal gesproken heb je overigens te maken met slijm dat helder van kleur is. Dat je dat een keertje ophoest, hoeft niets te betekenen. Wit slijm daarentegen, kan de volgende oorzaken hebben:

#1 COPD

COPD staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease‘ (chronische obstructieve longziekte). Het is een ernstige en progressieve aandoening van de longen die de ademhaling beïnvloedt. Mensen met COPD hebben vaak problemen met ademhalen en ervaren symptomen zoals kortademigheid, hoesten en overmatige slijmproductie in de luchtwegen. Die overmatige slijmproductie kan niet zonder gevolgen bestaan. De personen in kwestie hoesten dan ook vaak wit/ grijs slijm op. Gelukkig

Gelukkig bestaat er tegenwoordig medicijnen voor COPD, die in ieder geval een aantal van de symptomen kunnen verminderen. Wanneer de patiënt rookt, zal het stoppen met roken eveneens wil positieve gevolgen leveren.

#2 Verkoudheid

Een iets minder heftige aandoening is het ophoesten van wit slijm door een verkoudheid. Naarmate het virus aanhoudt, zal het van oorsprong heldere slijm steeds dikker en minder helder worden. Je luchtwegen zijn zichzelf aan het opruimen en daarbij gaat dat slijm dus gepaard. Na een tijdje zal het vanzelf minderen, al is het natuurlijk altijd goed om veel je handen te wassen en genoeg vitamines binnen te krijgen.

Een verkoudheid is dus meer vervelend dan dat het bij mensen een altijd-durend probleem oplevert. Overigens kan een verkoudheid in sommige gevallen wel steeds ernstiger worden, wat je onder andere kan zien aan de kleur van het slijm. Dit is dan bijvoorbeeld meer groen/ geel van kleur.

#3 Astma

Het ophoesten van slijm bij astma kan een veelvoorkomend symptoom zijn. Astma is een chronische longaandoening die ontsteking en vernauwing van de luchtwegen veroorzaakt, wat leidt tot ademhalingsproblemen. Mensen met astma kunnen slijm ophoesten als reactie op de ontstekingen in hun luchtwegen. Het vervelende is dat die ontstekingen eigenlijk altijd aanwezig zijn en je dus altijd last hebt van een dergelijke klacht.

Het ophoesten van wit slijm bij astma komt dus ook geregeld voor, al zal het voor de meeste mensen niet heel veel extra problemen opleveren. Tenminste, het zal voor velen niet het ergste probleem zijn waar ze moeten delen. Het benauwde gevoel en de grote vermoeidheid worden doorgaans als vervelender ervaren. Helaas bestaat er geen medicijn waardoor je volledig van astma herstel, er zijn daarentegen wel medicijnen die klachten verminderen.

Tips bij hoesten met slijm

Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan het ophoesten van wit slijm. Om te kunnen vast stellen waar het probleem bij jou vandaan komt, is het raadzaam een arts te raadplegen. Dan hoor je meteen wat een mogelijke oplossing kan zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we tips kunnen geven, wanneer je veel hoest met veel slijm. Lees:

 • Vermijd zuivelproducten
  Zuivelproducten zorgen over het algemeen dat de slijmproductie nog meer op gang wordt gebracht. Je hebt al te maken met een overmatige productie, dus dan maar liever eventjes geen glaasje melk bij het ontbijt.
 • Drink voldoende water of andere vloeistoffen
  Drinken heeft een verlichtend gevoel op bijvoorbeeld je keel. Je zorgt dat deze niet uitdroogt en dat je alles blijft doorspoelen. Bovendien voelt het vaak ook wat prettiger aan. We doelen overigens niet op koolzuurhoudende drankjes.
 • Hoest maar
  Wanneer je je hoest gaat onderdrukken, zal het slijm niet ineens op magische wijze verdwijnen. Het hoesten incl. slijm gebeurt om alle ziektewekkers/ irriterende stoffen/ etc. uit je luchtwegen te krijgen. Wanneer je je hoest tegenhoudt, zal dit je herstel niet ten goede doen.
 • Houd je rug recht en je hoofd omhoog
  We doelen met name op dat omhoog houden van je hoofd. Dit zorgt er namelijk voor dat je je luchtwegen wat vrijer houdt en het hoesten iets inperkt. Geef je lichaam eveneens voldoende rust, zodat het de tijd krijgt om te herstellen.

Tot slot kunnen we alleen maar vertellen om een gezonde levensstijl aan te houden, waarbij gevarieerde voeding en voldoende beweging, belangrijke pijlers zijn. Het ophoesten van wit slijm is niet meteen reden tot paniek, maar wel iets om alert op te zijn als dit lang aanhoudt, voorkomt in combinatie met andere klachten en simpelweg ongemak oplevert. Raadpleeg in die gevallen altijd een arts.

0 Shares
Ook interessant

Pijn in oksel

Erg vervelend, als je pijn in je oksel ervaart. De zeurende, stekende pijn kan in een van beide…
plate with sushi rolls near chopsticks

Is sushi gezond?

Goede vraag! Als jij het antwoord weet, vertel je het ons dan? Nee hoor, je hoeft geen antwoord…