Bittere smaak in mond

0 Shares
0
0
0

Niets is zo vervelend als een bittere of misschien wel vieze smaak in je mond. Je hebt het gevoel dat je niet vrijuit kan praten tegen anderen en denkt dat je ze ermee tot last bent. De smaak vermindert ook nog eens het plezier van eten en drinken. Wat nu?

Wat nu? Nou, een aantal dingen. Een van de dingen waardoor we weten wat te doen, is door het onderzoeken van de oorzaak van de smaak. Pas daarna geven we enkele oplossingen om van het probleem af te komen. Lees deze blog volledig door en ontdek wat er aan de hand is in je mond. Het zou zomaar kunnen dat je zomaar van de klacht af kan komen. Dat zou toch eens fijn zijn, nietwaar?

Oorzaken van een bittere smaak in de mond

Er zijn, logischerwijs, verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een bittere smaak in je mond. Hier volgen enkele van de veelvoorkomende factoren:

Medicijnen

Er bestaat een grote kans dat jij door het gebruik van (nieuwe) medicijnen een bittere smaak in je mond krijgt. Antibiotica, antidepressiva en bloeddrukmedicatie zijn enkele voorbeelden van geneesmiddelen die dit effect kunnen hebben. Wees je er van bewust dat het waarschijnlijk gaat om een bijwerking. Een bijwerking ontstaat doordat het medicijn in kwestie niet alleen doet waarvoor je het slikt, maar ook in andere plekken van het lichaam bezig is. Als je het idee hebt dat een bijwerking deze kwaal veroorzaakt, neem dan contact op met je (huis)arts. In sommige gevallen kan hij of zij je hierbij helpen.

Tandheelkundige problemen

Tandheelkundige problemen, zoals tandvleesaandoeningen of tandinfecties kunnen eveneens voor een bittere smaak in je mond veroorzaken. De problemen op zich kunnen namelijk leiden tot ontstekingen en infecties, waardoor de smaakpapillen worden beïnvloed en eer een onaangename smaak ontstaat. Het is belangrijk dat je je gebit goed onderhoud, om dit soort problemen te voorkomen.

Slechte mondhygiëne

Als je je tanden niet regelmatig poetst, voedselresten niet goed verwijdert of je mond niet goed spoelt, kunnen bacteriën en plaque zich ophopen. De bacteriën en plaque leiden tot een onaangename smaak. Verder zal je te maken hebben met een ontzettend vervelende lucht van je adem. Anders dan de andere oorzaken is dit echt iets waar je zelf het heft in eigen handen moet nemen. Het is niet voor niets dat kinderen al van jongs af aan wordt aangeleerd hun tanden meerdere keren per dag te poetsen.

Hormonale schommelingen

Ben je bijvoorbeeld zwanger of heb je door een andere reden last van hormonale schommelingen? Dan kan het best zijn dat een bittere, metaalsmaak het gevolg is. Het is meer vervelend dan dat je er iets tegen kan doen. Als je zwanger bent zal het vanzelf weer verdwijnen. Heb je om een andere reden last van die schommelingen, dan zal je de oorzaak daarvan moeten ontdekken, voordat je er wat tegen kan doen. Het lichaam werkt zo dat het zal proberen te herstellen naar een optimale staat.

De oorzaken die we hierboven hebben gegeven, dekken niet alle oorzaken die er bestaan. Het kan best zo zijn dat je door een andere oorzaak die bittere smaak krijgt. Of misschien is jouw bitter voor iemand anders wel gewoon ‘vies’.

Oplossingen en veranderingen in levensstijl om de bittere smaak te verlichten

Aan sommige oorzaken kan je zelf niet veel doen, maar je kan altijd proberen het probleem tegen te gaan. Zo lang het geen kwaad kan voor de rest van je lichaam, denken wij ‘waarom niet?’.

  1. Zorg voor een goede mondhygiëne: Poets regelmatig je tanden, reinig je tong en flos dagelijks. Dit helpt bij het verwijderen van bacteriën en plaque, die de bittere smaak kunnen veroorzaken. Met regelmatig poetsen doelen we op een minimum van drie keer per dag. Veel vaker dan dat wil je
  2. Drink voldoende water: Voldoende hydratatie is belangrijk om een gezonde mond te behouden. Het drinken van water spoelt bacteriën weg en helpt de mond schoon te houden. Het voordeel hiervan is, is dat je ook nog goed bezig bent voor de rest van je lichaam. Want nu je er over nadenkt, kom jij wel aan twee liter water per dag?
  3. Vermijd voedingsmiddelen die de bittere smaak verergeren: Sommige voedingsmiddelen, zoals koffie, alcohol, citrusvruchten en gekruid voedsel, kunnen de bittere smaak versterken. Probeer ze te vermijden of pas het aan. Met een schepje suiker neutraliseer je de bittere smaak van koffie, bijvoorbeeld.
  4. Raadpleeg een arts als de bittere smaak aanhoudt: Als de bittere smaak in je mond aanhoudt, is het zaak om medisch advies in te winnen. Je arts kan de onderliggende oorzaak vaststellen en een passende behandeling aanbevelen. Dit geldt natuurlijk ook als je weet dat het een bijwerking is van een medicijn. In sommige gevallen is ook daar iets aan te doen. Artsen zijn er om je te helpen. Wees dus niet bang als het iets is waar je je voor schaamt.

Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is dat er iets aan de bittere smaak wordt gedaan, is dat niet altijd zo. Hoe vervelend het ook is: in enkele gevallen blijft de bittere smaak voor langere tijd in je mond. Als je echt radeloos bent door de smaak, neem dan af en toe een Smintje of eet iets dat de smaak neutraliseert.

Conclusie

Een bittere smaak in de mond kan verschillende oorzaken hebben, variërend van tandheelkundige problemen tot aan hormonale veranderingen. Het handhaven van een goede mondhygiëne en het zoeken naar medisch advies indien nodig, kunnen helpen om de bittere smaak te verlichten. Vergeet niet dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak te achterhalen en indien nodig professioneel advies in te winnen.

0 Shares
Ook interessant
woman sitting while massaging her temple

Hoofdpijn na sporten

Oef, een bonkend hoofd na een intensieve sportsessie gebeurt je de laatste tijd vaker dan één keer. Het…
tiny size of seeds inside of a jar

Is chiazaad gezond?

Chiazaad. Het is een product dat tegenwoordig aan van alles wordt toegevoegd. In yoghurt, als pudding, in smoothebowls,…