Bultje op het gehemelte: wat te doen?

0 Shares
0
0
0

Het menselijk lichaam zendt soms vreemde signalen uit, die ons waarschuwen voor mogelijke problemen. Althans, het is vaak niets minder dan een gevolg van iets dat jijzelf hebt veroorzaakt of wat is ontstaan buiten jouw invloed om. Maar goed, één van die signalen is een bultje op je gehemelte.

Hoewel het bultje vrijwel nooit op hele ernstige problemen duidt, kan het toch voor ongemak zorgen en vragen oproepen. Het is vervelend, doet soms zelfs pijn en is liever iets dat je niet hebt dan wel (tenminste, dat is wat wij ervaren). Lees in deze blog over de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen van een bultje op je gehemelte. Let op: het gaat niet om een blog die is geschreven vanuit een medische achtergrond. Mocht je dus echt advies willen hebben, dan raden we je aan een medisch professional te raadplegen.

Wacht heel even…

Wanneer je gaat googlen op je problemen, dan bestaat er een kans dat je op websites terecht komen die alleen de meest heftige oorzaken benoemen. Je hebt kanker, er bestaat een kans dat je doodziek wordt of je zou zelfs overlijden. Verschrikkelijk, maar waar. Tenminste, waarschijnlijk zal jouw probleem niet heel erg zijn. Is het wel ernstig, dan hopen we dat je al lang naar de dokter bent geweest.

Anyway, je begrijpt natuurlijk wel dat we dit niet zonder reden zijn. Want, een dergelijk bultje in het gehemelte kan inderdaad duiden op een vorm van kanker, mondkanker om precies te zijn. Echter is de kans hierop niet heel groot, ook omdat het bijvoorbeeld op talloze andere plekken tot uiting kan komen en het bultje zelf door talloze oorzaken kan worden veroorzaakt. Wanneer je slechte vermoedens hebt, is het raadzaam om een medisch professional te raadplegen.

Oorzaken bultje gehemelte

Een bultje in je gehemelte, kan door talloze dingen worden veroorzaakt. In veel van deze gevallen zal het bultje vanzelf weer verdwijnen. Een paar dagen wat ongemak en je bent al gauw weer de oude. Eventuele oorzaken van een bultje in het gehemelte, zijn:

 • Trauma
  Trauma aan het gehemelte, veroorzaak door bijvoorbeeld het eten van te warm voedsel of het een stoot in je mond (lollystokje), kan leiden tot de vorming van een soort bultjes. Lichte (brand)wondjes zullen vanzelf weer herstellen, al kan het vervelend zijn bij bijvoorbeeld eten. Waarschijnlijk ben je je er bewust van dat dit is gebeurt en weet je ook meteen wat het bultje in je gehemelte dus betekent.
 • Roken
  We laten de discussie over het verbieden van roken maar even in het midden, al hoewel dat niet wegneemt dat roken niet goed voor je is. Je tast er je luchtwegen en longen mee aan en ook andere dingen in het lichaam worden er door benadeeld. Zo is het ook mogelijk dat je door het roken ontstekingen in de mond krijgt. Hoewel de kloofjes en bultjes op het gehemelte niet altijd zichtbaar zijn, kan dat het wel het geval zijn.
 • Allergische reactie
  Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of mondverzorgingsproducten leiden geregeld tot een allergische reactie in de mond. Dat resulteert in de vorming van bultjes, maar kan je ook wat anders opleveren. Wanneer de allergie bij jouw bekend is, zal je er niet echt vanop kijken, maar wanneer het om iets gaat waar je geen weet van hebt, kan dat best wat stress veroorzaken.

Naast deze oorzaken zijn er nog talloze andere oorzaken die kunnen leiden tot bultjes op het gehemelte. Dat is helaas ook meteen een probleem. Een oorzaak heeft doorgaans niet maar één en dezelfde gevolgen. Wat bij de een tot uiting komt als een huidprobleem, kan bij de ander interne mankementen veroorzaken. Het maakt het soms ingewikkeld om te achterhalen waar iets vandaan komt. Andere oorzaken van een bultje in het gehemelte zijn bijvoorbeeld een soa, een infectie, bacteriën, tekort aan vitaminen, een virus en ga zo maar door.

Symptomen

Een bultje op je gehemelte merk je eigenlijk altijd wel redelijk snel op. Je wrijft er continu met je tong langsheen, wat zowel tong als gehemelte kan irriteren. Andere keren doet het simpelweg pijn, met name wanneer je aan het eten bent. De symptomen van mensen met een bultje op hun gehemelte, zullen dus niet veel van elkaar variëren. Overigens kan het natuurlijk wel zijn dat de oorzaak van het bultje meerdere klachten veroorzaakt en daarmee de symptomen doet variëren.

Wat kan je tegen een bultje op je gehemelte doen?

Wederom geldt de oorzaak bepaald wat er gebeurt. Zo ook bij het verhelpen van een bultje op je gehemelte. Omdat de behandelingsmethoden hier zo erg kunnen verschillen, raden we je aan om naar een dokter te gaan. Wel kunnen we advies geven over je levensstijl. Iedereen is het ongetwijfeld eens dat gezondere mensen over het algemeen minder last hebben van kwaaltjes, dan personen die een slechte levensstijl hanteren. Om gezond te leven, kan je letten op de volgende zaken:

 • Lichaamsbeweging, versterkt je lichaam, verbetert je cardiovasculaire gezondheid en vermindert het risico op chronische aandoeningen.
 • Evenwichtige voeding, voorziet het lichaam van essentieel voedingsstoffen en vezels. De inname van bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers zijn hierbij gematigd.
 • Voldoende slaap, bevordert herstel van fysieke en cognitieve functies.
 • Stressmanagement, omvat technieken zoals meditatie en mindfulness om de geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Maar, bovenstaande zaken gaan eigenlijk alleen maar over je lichaam. Daarbij zijn sociale verbindingen, intellectuele stimulatie en positieve emotionele expressie ook erg belangrijk. Het zijn dingen die je welzijn bevorderen. Want, hoe gezond je dan ook mag leven, wanneer je niet gelukkig bent, zal je nog steeds kunnen kampen met lichamelijke en mentale problemen. Een gezonde levensstijl vereist veel consistentie en zelfzorg, maar leidt uiteindelijk tot een betere levenskwaliteit op lange termijn. Dus, wil je voortaan bultjes op je gehemelte voorkomen, overweeg dan een life changing strategie. Geen garantie dat de bultjes nooit meer terugkomen, maar je hebt in ieder geval iets.

0 Shares
Ook interessant

Bittere smaak in mond

Niets is zo vervelend als een bittere of misschien wel vieze smaak in je mond. Je hebt het…