Hoelang kan je zonder water?

0 Shares
0
0
0

Voor de een is het een standaard gewoonte, waar het voor de ander maar moeilijk vol te houden is. We hebben het over drinken van water. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk?

Hoewel we niet hopen dat je ooit in een positie terecht komt waarbij je geen toegang hebt tot water, geven we wel antwoord op de vraag die de titel omvat. Dat water drinken belangrijk is, is geen nieuw nieuws. Maar hoe lang kan je eigenlijk zonder? En als je nauwelijks water drinkt, maar wel andere dingen als frisdrank en koffie, telt dat ook? In deze blog gaan we in op de vraag hoe lang je kan overleven zonder water.

Help, ik zit zonder water

In eerste instantie hoef je niet in paniek te raken. Men stelt dat je gemiddeld zo’n drie dagen zonder water kan. Dat klinkt best lang, totdat je hoort hoe lang iemand zonder eten kan. Dan hebben we het namelijk over een gemiddelde van wel 50 dagen, mits diegene toegang had tot vocht. Hoe lang iemand zonder water kan, hangt overigens van verschillende factoren af:

 • Factoren in de omgeving, zoals temperatuur en neerslag
 • Leeftijd
 • Mate van fitheid (hoe ‘gezond’ is de persoon)
 • Toegang tot eten (in sommige voedingsstoffen zit relatief veel vocht)
 • Gewicht

We raden het in ieder geval niet aan, geen water drinken. Want wat gebeurt er eigenlijk, als je te weinig water drinkt?

Te weinig water drinken

Ons volwassen lichaamsgewicht bestaat voor ongeveer 60% uit water en bij kinderen is dit percentage wel 75%. Water is essentieel voor de meeste lichaamsfuncties, zoals het regelen van onze lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen. Wanneer we niet genoeg water drinken, kan dit ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Vaak is uitdroging het gevolg. Enkele van de meest voorkomende symptomen van uitdroging zijn:

 • Droge mond en lippen
 • Donkere urine
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen

Als deze symptomen niet behandeld worden, kunnen ze leiden tot ernstige uitdroging en zelfs tot de dood.

Ik drink te weinig water

De kans is groot dat je te weinig water drinkt en dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Sommige mensen vergeten simpelweg dat ze moeten drinken, waar andere niet veel drinken vanwege het aantal toiletbezoeken dat wordt opgewekt.

Over het algemeen wordt aanbeloven om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, wat zich ongeveer verhoudt naar 7 tot 10 glazen. Maar als je veel sport of een groot lichaam hebt, wil je juist wat meer water drinken.

Tips om gehydrateerd te blijven

Het is dus belangrijk om voldoende water te drinken. Je lichaam blijft zo draaiende en je krijgt minder last van klachten als hoofdpijn. We geven je enkele tips om door de dag heen gehydrateerd te blijven.

 1. Drink regelmatig water. Het is handig om dit in je routine in te bouwen. Bijvoorbeeld: start de dag met een glas water dat op je nachtkastje staat en drink een kopje thee bij de lunch. Zonder dat je het ‘weet’, heb je alweer twee glazen extra.
 2. Voeg vochtrijk voedsel toe aan je dieet. Onder andere groentes als komkommer en bleekselderij en iets als kipfilet bevat relatief veel vocht. Het is dan wel niet zo effectief als een glas water, maar het voegt zeker iets toe.
 3. Beperk je inname van caffeïne en alcohol. Misschien niet hetgeen dat je wil horen, maar deze stoffen werken juist averechts van hydratatie. Je komt dus mooi niet weg met je extra kopje koffie op een dag. Drink liever een kopje minder koffie op een dag. En als je in het weekend uitgaat en redelijk wat alcohol nuttig, drink dan water bij terugkomst. Het scheelt je verschijnselen van uitdroging en helpt bij het verminderen van je kater.
 4. Drink water voor, tijdens en na het sporten. Sporten is dan wel gezond, maar nog wel een redelijke aanslag op je lichaam, gezien het vochtgebruik.
 5. Grote glazen. Je kan jezelf natuurlijk ook een beetje voor de gek houden. Met een groot glas hoef je op een dag maar ‘minder’ te drinken. Dat is natuurlijk niet zo, maar voor je gevoel is het wel zo. Een fles is overigens een goede optie op bijvoorbeeld je werk, wanneer de kraan wat verder weg is.

Alleen maar water, of…?

Water is nu niet echt het meest geweldige drankje dat je kan hebben. Het is saai, smaakt volgens sommige nergens naar en er is weinig in te variëren. Kraanwater is nou niet zo verschillend van mineraal water, is it?

De vraag die oprijst: mag je alleen maar water drinken, of kan je ook variëren en zo ja, met wat? Volgens de Schijf van Vijf zijn er verschillende dranken waarmee je je vochtinname kunt behalen. Dat zijn:

 • Water
 • Zwarte of groene thee
 • Koffie (zonder suiker en in beperkte mate!)
 • Kruidenthee

Klinkt nog steeds niet denderend, maar ze verbieden je in ieder geval niet je dagelijkse kopje koffie de deur uit te bonjouren.

Je kan variëren in smaak door bijvoorbeeld fruit aan je water toe te voegen. Bovendien stellen ze ook dat je genoeg zuivel moet binnenkrijgen op dagelijkse basis. Een glaasje melk op een dag zal het namelijk ook niet slecht doen. Het punt is alleen dat je daar stukken minder vocht uithaalt dan een glas water.

En dat is dan ook een beetje het probleem waar we tegenaan lopen. Omdat andere dranken dan de bovenstaande juist veel suiker, vet en andere voedingsstoffen bevatten, kom je daarmee niet aan je dagelijkse inname van vocht. Sterker nog, om bijvoorbeeld de suikers te compenseren, zal je nóg meer water moeten drinken. Zelfs suikervrije frisdranken wil je vermijden, omdat die bijvoorbeeld je tanden aantasten.

Conclusie

Hoe lang iemand zonder water kan, hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, gezondheidstoestand en omgevingsomstandigheden. Over het algemeen kan een gezond persoon maximaal drie tot vijf dagen zonder water overleven. Na deze periode zullen er ernstige complicaties optreden en kan het leiden tot de dood. Het is daarom van cruciaal belang om altijd voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen en een gezonde levensstijl te behouden.

0 Shares
Ook interessant

Nadelen fatbike

Tijdens de ongelofelijke hype én na ondergang van de VanMoof fietsen, veranderde het straatbeeld. Afgezien van alle ‘normale’…

Wat zijn glaslatten?

Glaslatten zijn een essentieel onderdeel van ramen en deuren. Ze spelen een belangrijke rol bij het installeren en…