Hoe slecht is alcohol voor je spiergroei? 

0 Shares
0
0
0

Het gebruik van alcohol is in onze samenleving erg normaal. Maar hoe jammer het ook is, alcohol is slecht voor je gezondheid. Ook je spiermassa en je testosteronspiegel hebben eronder te lijden, en dat is net wat je niet je wil bij het trainen en testosteron verhogen.  

Nu hoef je niet geheelonthouder te worden om alsnog je spiermassa te verhogen. In dit artikel leggen we uit waarom alcohol schadelijk is voor je spieren, maar we geven ook tips om deze negatieve effecten te beperken. 

1. Alcohol verhoogt je cortisol

Alcohol verhoogt het hormoon cortisol in je lichaam [1]. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het is een katabool hormoon, wat het tegenovergestelde is van een anabool. Katabool betekent dat er energie vrijkomt, terwijl bij anabool stoffen worden opgebouwd. Het katabole effect is direct en kan een aantal dagen aanhouden. Dit is slecht voor het herstel van spieren, en verhoogt spierafbraak.

Tips

 • Drink niet te veel glazen drank per keer. Probeer het bij 1 tot 2 glazen te houden. Voorkom in ieder geval bingedrinken. 
 • Beperk het liefst alcohol tot maximaal eens in de twee weken. Wil je af en toe de bloemetjes buiten zetten? Dat kan, maar doe dit zeker niet meerdere keren per week. 
 • Neem geen suikerrijke, alcoholhoudende drankjes. Waar alcohol het cortisol al verhoogt, doet suiker dit nog extra. 

2. Alcohol verstoort de nachtrust 

Alcohol verstoort hoe dan ook de nachtrust. Je valt misschien sneller in slaap, maar de slaapkwaliteit is niet best. Daarnaast zul je vast herkennen dat je na het drinken vaak vroeg wakker wordt en niet meer kan slapen. Slaap is essentieel voor herstel van spieren en aanmaak van testosteron [2]. Dit gebeurt vooral aan het eind van de nacht. 

Tips 

 • Zorg ervoor dat je 2 tot 3 uur voor het slapen geen alcohol meer drinkt. Zo heeft je lichaam wat meer tijd om de drank af te breken. 
 • Ga niet door tot diep in de nacht, maar begin wat eerder op de avond. Vroeg pieken dus! Dat is beter voor je biologische klok en kwalitatieve slaap. 

3. Alcohol droogt je uit

Je herkent vast die droge mond waar je mee wakker wordt na een avondje drinken. Dat is een typische uiting van je lichaam dat uitdroogt na een avondje drinken [3]. Alcohol is diuretisch, wat betekent dat je er meer van moet plassen. Je verliest daarbij meer vocht, elektrolyten en mineralen dan je normaal gesproken zou doen. 

Mineralen zoals magnesium en zink zijn juist belangrijk bij spieropbouw, want ze zijn goed voor de aanmaak van testosteron. En dat hormoon heb je hard nodig bij het trainen.  

Tips

 • Neem elektrolyten voor het drinken van alcohol. 
 • Drink tussendoor genoeg glazen water
 • Neem daarnaast extra water en elektrolyten net voor het slapen
 • Gebruik een natuurlijke testosteronbooster

4. Je eet rondom het drinken slechter 

De term ‘een bodempje leggen’ is er niet voor niks. Wat je voor en na het alcohol drinken eet, kan een behoorlijke invloed hebben op je spieren. Voor, maar vooral tijdens en na het drinken eten we vaak slecht. Alcohol lijkt een soort onbedwingbare drang naar vet op te roepen. Om spieren te bouwen en behouden is het echter belangrijk om genoeg gezonde voedingsstoffen in je lichaam te hebben.

Tips 

 • Eet genoeg vezels en eiwitten, want deze zorgen ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen. 
 • Neem genoeg antioxidanten, want deze helpen cellen enigszins te beschermen tegen oxidatieve schade door alcohol. 
 • Eet de dag na het drinken voedzaam, en niet het junkfood waar je zo’n behoefte aan hebt. Dit verergert het schadelijke effect, terwijl je lichaam op dit moment juist veel behoefte heeft aan goede voeding. 
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18073316/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19684340/

[3] https://www.alcoholinfo.nl/sport/is-alcohol-schadelijk-voor-de-spieren 

0 Shares
Ook interessant

Wat is droomsap?

Wat zou het toch fantastisch zijn als elke nacht een feestje is. Een feestje om te slapen. Ongestoord,…