Padel regels uitgelegd

0 Shares
0
0
0

We weten niet precies hoe, maar padel groeide in korte tijd uit tot een populaire sport, gespeeld door ontzettend veel verschillende mensen. Sportief of niet sportief, ervaren of niet, iedereen is welkom. Er worden potjes gespeeld met vrienden, maar er ontstaan ook nieuwe vriendschappen. Met andere woorden: het is iets dat zijn populariteit nog niet lijkt te verliezen.

Maar goed, er bestaat dus een grote kans dat jij het nog nooit hebt gespeeld en wel benieuwd bent geraakt naar de sport. In deze blog gaan we in op de regels van padel, zodat jij zelfverzekerd aan je eerste sessie kan beginnen. Lees gauw verder en zie een sportief uurtje met plezier tegemoet.

Padel versus tennis

Hoewel je misschien heel erg een ‘tennis vibe’ van padel krijgt en het er ook wel redelijk op lijkt, is er toch een aantal verschillen aan te duiden.

  • De padelbaan baan is kleiner (20 x 10 meter) dan een tennisbaan
  • Het racket dat je gebruikt bij padel is veel ‘massiever’ en bestaat niet uit snaren
  • Padel speel je eigenlijk altijd met vier personen en is dus geen 1.v.1. sport
  • Opslaan doe je altijd onderhands
  • De muren bij padel hebben een daadwerkelijke functie: na de stuit mag deze tegen de muur aan komen, waarna je deze weer terug kan slaan.

Hoewel het in eerste instantie voor je idee lijkt op tennis, wordt er van padel gezegd dat het een toch wat makkelijkere/ toegankelijkere sport is. Je hebt het snel onder de knie en het is vooral erg gezellig. Hoewel er zeker mensen zijn die het zien als iets erg competitief, is dat voor velen niet de insteek. Zie het als een avondje squashen met je vrienden, bijvoorbeeld.

De regels van padel

We zetten de regels van padel voor je op een rij, op een zo duidelijk mogelijke manier. Het is, zoals we vermeldden, niet heel ingewikkeld, maar ook niet het meest simpel. De regels hebben we verdeeld onder meerdere categorieën, zodat je bij elk moment van het spel weet waar je aan toe bent.

Spel

De regels die tijdens het spel gelden, zijn:

Service

  • De bal wordt vanaf rechts achterin het veld opgeslagen, waarbij de speler zijn voet achter de lijn heeft. De bal stuiter je voorafgaand aan de service een keer achter dezelfde lijn. De bal wordt van onder de navel geslagen naar het diagonaal liggende servicevak van de tegenstander
    – Een bal die over het net is geslagen, moet in het vak belanden
    – Mis je, dan mag je opnieuw

Spel

  • Een bal die over het net is geslagen, mag slechts één keer de grond raken
    – Een bal die over het net is geslagen, mag via de grond, tegen het glas aankomen, waarna deze wordt teruggeslagen
    – Een bal die over het net is geslagen en rechtstreeks tegen het glas komt, levert een punt voor de ander op
  • Na de return van de service, mag je de bal zonder te stuiten terugslaan

Scoreverloop

  • Na één punt is de score 0-15, na twee punten 0-30, na drie punten 0-40 en het vierde punt maakt je in dit geval de winnaar van de match
  • Bij 30-40, is het matchpoint. Degene met een score van 40 moet het volgende punt winnen, anders wordt het deuce met een score van 40-40
    – Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten door een van de teams worden gehaald, om the winnen.
  • In principe speel je een heel aantal games: iemand heeft zes games gewonnen met twee punten verschil t.o.v. het andere team. Je hebt in dit geval een set gewonnen.
    – Een tussenstand met score 6-6? Speel een tiebreak tot zeven punten.
    – Voor de sets geldt best of three

Positie veld

  • Na het eerste potje wissel je van speelhelft, daarna om de twee potjes

Tips en tricks voor je eerste potje padel

Nu je begrijpt hoe de regels van het spel in elkaar zitten, is het tijd voor een aantal tips. Op deze manier stel je jezelf in staat om het eerste potje iedereen te verbluffen met de kwaliteit van je spel. Ben jij even blij dat je van te voren deze blog hebt gevonden!

  1. Sportiviteit
    Niets is zo belangrijk als het respecteren van je tegenstanders. Sportiviteit is net zo belangrijk, dan wel belangrijker dan de fysieke aspecten van het spel. Het maakt dat potjes voor herhaling vatbaar zijn en er een leuke interactie tussen jou en je medespelers ontstaat.
  2. Gebruik de wanden slim
    Eén van de unieke aspecten van padel is het gebruik van de wanden. Probeer ballen op zo’n manier te spelen dat ze een onvoorspelbare hoek voor je tegenstanders creëren.
  3. Samenwerken
    Padel speel je niet alleen, je doe thet samen. Communicatie en samenwerking met je partner zijn van groot belang. Communiceer over wie welke ballen gaat spelen en moedig elkaar aan.
  4. Variatie
    Wees niet voorspelbaar. Als jij elke keer op dezelfde manier terugslaat, is het voor de tegenstanders erg makkelijk om deze slag een return te geven. Wissel daarom tussen forehand en backhand slagen, het gebruik van de muur en oefen bijvoorbeeld met lobs en slices.
  5. Heb plezier
    Hoewel padel zeker kan worden gezien als een erg serieuze aangelegenheid, is het niet de bedoeling dat je het met mega veel precisie en serieusheid gaat spelen. Dus, maak ook wat plezier. Tast even het spel van je tegenstanders af en gooi er af en toe een grapje in. Het moet ook leuk blijven, om het maar even te zeggen.

Conclusie

Padel is een boeiende en toegankelijke racketsport die zowel plezier als uitdaging biedt. Met een combinatie van regels uit tennis en squash heeft padel zijn eigen unieke aantrekkingskracht ontwikkeld. Door de regels en basisconcepten te begrijpen, kun je je spel naar een hoger niveau tillen en nog meer genieten van je tijd op de baan.

Het spel is in Nederland in relatief korte tijd ontzettend populair geworden. Banen zijn vaak bezet dus plan goed in waar, wanneer en met wie je een potje wil spelen. Schaf een eigen racket aan en in combinatie met een leuke sportoutfit, ben jij er helemaal klaar voor!

0 Shares
Ook interessant