Wat is het verschil tussen wegenbelasting (MRB) en BPM?

0 Shares
0
0
0

Wanneer je een auto in Nederland bezit, ben je verplicht om verschillende belastingen te betalen. Twee van deze belastingen zijn de wegenbelasting, ook wel bekend als Motorrijtuigenbelasting (MRB), en de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoewel beide belastingen gerelateerd zijn aan het bezitten van een voertuig, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de wegenbelasting en BPM. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze belastingen en hun specifieke kenmerken.

Wat is wegenbelasting (MRB)?

Wegenbelasting, ook wel bekend als Motorrijtuigenbelasting (MRB), is een belasting die je moet betalen voor het bezitten en gebruiken van een motorvoertuig in Nederland. Het bedrag dat je betaalt aan wegenbelasting is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht en de milieuvriendelijkheid van je voertuig. Deze belasting wordt gebruikt om de kosten voor het onderhoud en de aanleg van wegen te financieren.

Wat is BPM?

BPM, ofwel de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een eenmalige belasting die betaald moet worden bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of motorrijwiel in Nederland. Het bedrag dat je aan BPM moet betalen, wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van het voertuig. De BPM is bedoeld om de milieueffecten van het gebruik van voertuigen te beperken en de Nederlandse schatkist te spekken.

Verschillen tussen wegenbelasting (MRB) en BPM

Tariefberekening

De wegenbelasting (MRB) wordt jaarlijks berekend op basis van verschillende factoren, waaronder het gewicht, de brandstofsoort, de provincie waarin het voertuig geregistreerd is en eventuele kortingen of toeslagen. Het tarief kan dus variëren afhankelijk van deze factoren. Aan de andere kant wordt de BPM eenmalig berekend op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van het voertuig op het moment van aanschaf.

Doel van de belasting

Het doel van de wegenbelasting (MRB) is hoofdzakelijk om de kosten voor het onderhoud en de aanleg van wegen te dekken. Het is een manier om bij te dragen aan de infrastructuur die nodig is voor het gebruik van voertuigen op de Nederlandse wegen. Daarentegen heeft de BPM een tweeledig doel: het beperken van de milieueffecten van voertuigen door de aanschaf van milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren en het genereren van inkomsten voor de Nederlandse overheid.

Betaling en aangifte

De wegenbelasting (MRB) wordt jaarlijks betaald en de hoogte van het bedrag wordt bepaald op basis van de gegevens van het voertuig, zoals geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Deze belasting wordt meestal automatisch geïncasseerd door de Belastingdienst. Aan de andere kant moet de BPM vóór of tijdens de aanschaf van een nieuw voertuig worden betaald en moet je hiervoor aangifte doen bij de Belastingdienst.

Overeenkomsten tussen wegenbelasting (MRB) en BPM

Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen de wegenbelasting (MRB) en BPM, zijn er ook enkele overeenkomsten. Beide belastingen hebben betrekking op het bezitten en gebruiken van voertuigen in Nederland. Daarnaast worden ze allebei geïnd door de Belastingdienst en dragen ze bij aan de inkomsten van de Nederlandse overheid.

0 Shares
Ook interessant