Oefeningen voor knie met vocht

0 Shares
0
0
0

Je herkent het misschien wel als je hoort dat vele mensen hun gezondheid voor lief nemen. Doen wat je wil is immers geen probleem. Je kinderen til je nog steeds zonder moeite op, terwijl ze toch al wel 2 en 3 jaar oud zijn. Een zware boodschappen tas waarmee je mee naar binnen holt, blijkt ook geen probleem.

Hoe dan ook, door allerlei oorzaken kan het zijn dat er iets gebeurt met je knie, terwijl je daar anders geen problemen van ondervindt. Als je knie dik en opgezwollen is, zou het maar al te goed kunnen zijn dat er vocht ophoopt rondom je knie. We kunnen gerust zeggen, dat is ontzettend pijnlijk. In deze blog lees je over oefeningen die je kunt volgen bij vocht in je knie. Let op: het is altijd verstandig om contact op te nemen met een arts. Als je niet weet wat er aan de hand is of als je veel pijn ervaart, zal hij of zij je verder helpen.

Hoe ontstaat vocht in je knie?

Waarschijnlijk heb je recentelijk je knie overbelast. In de meeste gevallen is een knie met vocht hier het gevolg van. Het kan al voorkomen als je bedenkt te gaan fietsen in een bergachtige omgeving. Hoewel je prima gewend bent om stukken te fietsen, is de belasting op je knie ineens een stuk zwaarder. Sportief of niet, je kan last krijgen van je knie en hem daarmee overbelasten, met vocht in je knie als gevolg.

Andere oorzaken van de ophoping van vocht zijn trauma of bijvoorbeeld een knie operatie. Het kan ook zijn dat je last hebt van gewrichtsproblemen. Je hebt waarschijnlijk te makken met aandoeningen als reuma, jicht of artrose. In veel gevallen trekt het vocht in je knie ‘vanzelf’ weg. Belangrijk om te vermelden is dat het vocht ook schade kan aanbrengen en dat je er dus voorzichtig mee moet zijn. Grote kans dat jij namelijk nu al last hebt van:

 • een opgezwollen knie
 • pijn
 • stijfheid
 • moeite met het strekken en buigen

Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt moeilijker dan voorheen. Probeer maar eens trap te lopen, te fietsen of gewoon te zitten. Het zullen allemaal geen activiteiten zijn waar je een glimlach van op je gezicht krijgt. Overigens is vocht in je knie vrijwel altijd een gevolg van wat anders. Het is geen losstaande aandoening. Afhankelijk van de oorzaak kan een bepaalde behandeling van toepassing zijn. Pas overigens wel op met het vocht in je knie. Het is niet altijd water, maar soms ook bloed. Anderzijds kan je door verkeerde beweging je andere spieren op de verkeerde manier belasten.

Effectieve oefeningen

Voor we ingaan op de soort oefeningen die je kan doen, geven we je graag nog een aantal tips mee. Lees:

 • Zorg voor een goede warming-up voorafgaand aan de oefeningen.
 • Luister naar je lichaam en forceer geen pijnlijke bewegingen.
 • Voer de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit.
 • Houd de juiste houding aan tijdens de oefeningen.
 • Neem voldoende rust tussen de oefeningen.

We zullen nu gaan op specifieke oefeningen die je met je knie kan doen. Onthoud dat het allerbelangrijkste is dat je blijft bewegen. Niet intensief dan wel te verstaan, maar een beetje.

#1 Fietsen

Heb je een hometrainer? Dan is dat de perfecte manier om in beweging te blijven. Je kiest hierbij voor een lage versnelling, maar een hoge cadans. Dat betekent dat je niet veel weerstand voelt en je benen veel laat ronddraaien. Het verhoogt de bloedcirculatie en je geeft je lichaam de kans zichzelf te herstellen.

Waarom fietsen nog meer zo prettig is, is omdat je je been niet helemaal hoeft te strekken. Dat is ook juist iets wat je even wil vermijden, gezien je daarmee je been weer forceert. Een ander voordeel is dat je conditie op pijl blijft. Hoewel je misschien het liefst je been in één specifieke houding houdt, is dat absoluut niet bevordelijk voor de rest van je lichaam. Zeg tot ziens tegen de afvalstoffen en verwelkom het behoudt van conditie.

#2 Zwemmen

Zoals een licht veertje in de lucht zweeft, zweef jij in het zwembad van het water. Je bent aan het bewegen, misschien wel zonder dat je het doorhebt. Overigens is het niet echt aan te raden om de schoolslag te hanteren in je baantjes. Deze slag legt ontzettend veel druk op je gewrichten en spieren in je knie. Misschien dat even laten voor wat het is.

#3 Bengelen

Natuurlijk gaat het leven met vocht in je knie gewoon door. Misschien heb je wel een kantoorbaan en zit je op een dag veel. Er wordt in dat geval aangeraden af en toe je been te laten bengelen. Zet je bureaustoel wat hoger en laat je benen heen en weer gaan. Zo houdt je de knie in beweging en voorkom je dat deze stijf wordt.

Als je het echt goed wil doen, is het verstandig om je knie regelmatig te koelen. Al is het maar 2x een kwartiertje, het zal bijdragen aan het verlichten van de pijn. Overigens is het niet bewezen dat het je herstel zal bespoedigen.

#4 Pompoefening

Je wil oefeningen doen waarbij andere spieren in je been sterker worden. Ook in de toekomst heb je hier profijt van, omdat het je knie wat ontziet van belasting. Een voorbeeld van zo’n oefening is de pompoefening.

 1. Je zit op de grond met je benen gestrekt voor je. Onder de knie met vocht zit een handoekrolletje.
 2. Met je armen leun je op de grond. Je rug raakt de grond niet aan.
 3. De bovenste spieren van je dijbeen span je aan. Als gevolg hiervan komt je voet van de grond af.
 4. Je doet de oefening een tijdje lang, waarbij je de spier steeds aanspant en ontspant. De duur dat je ontspant is twee keer langer dan de seconde aanspannen.

Conclusie

Het vaakste ontstaat vocht in je knie door overbelasting. In het geval hiervan is het verstandig rustig aan te doen, maar wel te blijven bewegen. Je voorkomt hierdoor conditieverlies, maar ook verlies van spierkracht in de andere spieren van je been. Ga nooit verder dan je pijngrens (die ongetwijfeld wat lager ligt dan normaal gesproken). Heb je nog steeds veel last van je knie, gaat het vocht niet weg of denk je dat er wat anders aan de hand is, raadpleeg dan een professional.

0 Shares
Ook interessant