Dit zijn pneumokokken en deze impact hebben ze op je gezondheid 

0 Shares
0
0
0


Weet jij wat pneumokokken zijn? Het is een verzamelterm voor de bacteriën die zich voornamelijk in de neus of keel bevinden. Van deze bacteriën kunnen meer dan negentig varianten van elkaar onderscheiden worden. Lang niet altijd word je ziek, op het moment dat je deze pneumokokken bij je draagt. Wat zijn typische symptomen van pneumokokken? Hoe verklein je de kans dat je ziek wordt als gevolg van de aanwezigheid van deze bacteriën in je lichaam? In dit artikel lees je er meer over. 

Symptomen van een ziekte als gevolg van pneumokokken 


Pneumokokken kunnen verschillende ziekten veroorzaken, wat maakt dat je wisselende symptomen kunt ervaren wanneer je er ziek van wordt. Ook een oor- en longontsteking zijn het gevolg van de aanwezigheid van pneumokokken in je lichaam. In veel gevallen gaat het hierbij om een zogenaamde niet-invasieve pneumokokkenziekte. Dit betekent dat deze ziekte niet gemeld hoeft te worden bij een dokter. 

Het alternatief is een invasieve pneumokokkenziekte. Hiervan is sprake wanneer de bacterie in het bloed of zenuwstelsel van een patiënt terecht komt. De gevolgen van een invasieve pneumokokkenziekte zijn veel erger; je wordt er ernstig ziek van. Het kan gaan om een bloedvergiftiging, een hersenvliesontsteking of een zeer ernstige vorm van een longontsteking. Cijfers van het Longfonds (Longziekten – Longontstekingen) en de Gezondheidsraad (Vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken), aangehaald door Prikwijzer, laten zien dat jaarlijks zo’n 37.000 patiënten worden opgenomen met een longontsteking. In 20 tot 30% van de gevallen waren pneumokokken de veroorzaker ervan. 

Herstel van een pneumokokkenziekte

Wanneer je een pneumokokkenziekte hebt, zal de arts antibioticum voorschrijven. Zoals reeds genoemd hoef je lang niet altijd naar de huisarts, wanneer je ziek bent. In veel gevallen (bij niet-invasieve ziekten) zal je vanzelf weer herstellen. 

Bescherm jezelf tegen pneumokokken 

Er zijn een aantal manieren waarop je de kans kunt verkleinen dat je ziek wordt van pneumokokken. Probeer bijvoorbeeld afstand te houden tot mensen die momenteel ziek zijn. Op deze manier wordt de kans dat een ziekte op je wordt overgedragen kleiner. Ook is het belangrijk om je handen goed en regelmatig te wassen. Probeer daarnaast zo min mogelijk met je handen aan je gezicht te zitten. Een andere optie is het halen van een vaccinatie tegen ziekten die voort kunnen komen uit de aanwezigheid van pneumokokken in je lichaam. Ook gezond eten, voldoende bewegen en goede hygiënemaatregelen helpen. 

0 Shares
Ook interessant

Wat zijn glaslatten?

Glaslatten zijn een essentieel onderdeel van ramen en deuren. Ze spelen een belangrijke rol bij het installeren en…