Ribbels in nagels: schildklier?

0 Shares
0
0
0

Onze nagels zijn niet alleen handig voor het openen van verpakkingen, maar kunnen ook belangrijke aanwijzingen geven over onze algehele gezondheid.

Een van die tekenen van gezondheidsproblemen zijn ribbels in nagels. Deze komen zowel horizontaal als verticaal voor. In deze blog zullen we ons richten op de vraag of schildklierproblemen een oorzaak zijn van ribbels in je nagel.

Anatomie van de nagel

Door te begrijpen wat je nagel is, kunnen we beter uitleggen wat afwijkingen zijn (en dus ook wat dat betekent).

Je nagel bestaat uit verschillende lagen keratine. Keratine is een eiwit dat bijvoorbeeld ook in je haar en huid voorkomt. De doorschijnende nagelplaat noemen we ook wel ‘de nagel’, die rust op het nagelbed. De lunula, of witte halve maan aan de onderkant van de nagel, is het zichtbare deel van het nagelbed. Het is eigenlijk een soort orgaantje, dat je nagel doet groeien. Dat de lunula bij de ene nagel wel is te zien en bij de andere niet, zegt overigens niets over je gezondheid.

Wat zijn ribbels in nagels?

Ribbels in nagels zijn verticale of horizontale lijnen/ richels die de structuur van je nagelplaat aanpassen. Ze kunnen variëren in diepte en breedte en komen bij zowel mannen als vrouwen voor. In sommige gevallen zijn ribbels in de nagels iets cosmetisch en heeft het geen medische betekenis. De kans dat je nagel van nature helemaal glad is, is heel erg klein. Kijk maar eens naar je nagel van dichtbij.

Ribbels of groeven in verticale lengte zullen wat vaker voorkomen dan horizontale ribbels. De horizontale ribbels kunnen duiden op de Lijnen van Beau. De groeven lopen overdwars, zijn erg diep en zijn het gevolg van onder andere acute nierziekte.

Schildklier en nagelgezondheid

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier in de nek. Het orgaan is verantwoordelijk voor de afgifte van het schildklierhormoon, dat op zichzelf bezig is met onder andere het reguleren van de stofwisseling van het lichaam. Bij kinderen speelt de schildklier een grote rol bij de geestelijke ontwikkeling en groei. Wanneer de schildklier niet goed functioneert, kan dit een breed scala aan symptomen veroorzaken. Denk hierbij aan vermoeidheid, veranderingen in gewicht en haaruitval. Maar kan een een schildklieraandoening ook ribbels in de nagels veroorzaken?

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening die ook wel bekend staat als een traagwerkende schildklier. Het orgaan maakt niet genoeg schildklierhormonen aan. Een van de mogelijke symptomen dan wel gevolgen van de aandoening zijn brokkelende/ brosse nagels. Hoewel het niet specifiek om ribbels gaat, is het wel een teken om je gezondheid in de gaten te houden. Andere symptomen zijn onder meer:

 • gewichtstoename
 • haaruitval
 • droge huid
 • vermoeidheid
 • obstipatie

De aandoening is een echte ‘sluiper’. Het duurt vaak lang voordat patiënten erachter komen dat symptomen met elkaar in verbinding kunnen staan. Met een bloedonderzoek wordt onderzocht of de hormonen van de schildklier in de juiste mate aanwezig zijn.

Hyperthyreoïdie

Als je een te langzaam werkende schildklier kan hebben, zou je verwachten dat het tegengestelde ook iets kan zijn. En inderdaad, bij een schildklier met een te hoge productie spreken we over hyperthyreoïdie. De verhoogde stofwisseling komt bij de meeste mensen in eerste instantie als iets positiefs tot uiting. Ze hebben veel energie en vallen in sommige gevallen juist af.

Maar na een tijdje raakt het lichaam uitgeput en worden de klachten steeds meer negatief. Omdat de schildklier op zo veel processen in het lichaam invloed uitoefent, is het soms lastig de aandoening aan te tonen. Dit geldt overigens ook bij hypothyreoïdie. Symptomen van hyperthyreoïdie kunnen in ieder geval lijken op:

 • verhoogde eetlust
 • zweten
 • verhoogde/ onregelmatige hartslag
 • gewichtsverlies (soms)
 • onrustig in beweging

In sommige gevallen zijn afbrokkelende nagels ook een gevolg van deze aandoening, al zou dit bij lang niet iedereen voorkomen. We hebben het wederom ook niet per definitie over ribbels in de nagels.

Oorzaken van ribbels in de nagels

Schildklierproblemen tasten de kwaliteit van je nagels aan, maar veroorzaken niet altijd ribbels. Problemen, of oorzaken die wel ribbels in de nagels veroorzaken, zijn:

 • Ouderdom
  Naarmate we ouder worden, worden je nagels een stuk kwetsbaarder dan voorheen. De kans dat er door de dunheid ribbels ontstaan, is groter.
 • Nageltrauma
  Klinkt wat dramatischer dan waar we op doelen. Zoiets als een verwonding of stoten van de nagel, ook wel een trauma aan de nagel genoemd, kan lijden tot ribbels.
 • Tekort aan calcium
  Een tekort aan calcium, dat de nagel helpt groeien, is terug te zien aan je nagels door bijvoorbeeld de ribbels die ontstaan.

Als je dus merkt dat de structuur van je nagels verandert, dan hoeft dat niet te betekenen dat je kampt met een schildklierprobleem. Er zijn overigens nog talloze andere oorzaken die kunnen lijden tot ribbels in je nagel. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld je huisarts, zodat je op de juiste manier geïnformeerd wordt.

In sommige gevallen kan een vochtinbrengende crème of nagelriemolie helpen om de nagels gezonder te maken. Mocht er echt een ziekte aan ten grondslag liggen, dan zal je ook in dit geval een zorgprofessional moeten raadplegen.

Moet je je zorgen maken?

Mocht je echt kampen met een schildklierprobleem, dan is het inderdaad raadzaam er zo spoedig mogelijk voor in behandeling te gaan. Maar heb je eigenlijk geen andere klachten dan ribbels in je nagels en leef je gezond, dan zal het waarschijnlijk vrij onschuldig zijn. In de meeste gevallen zal het kwaaltje ‘vanzelf’ weer verdwijnen.

Conclusie

Ribbels in de nagels kunnen een teken zijn van gezondheidsproblemen. Bij schildklierproblemen zal je echter eerder zien dat de nagel wat broos is en sneller afbrokkelt. Hoewel ook dat niet per se een reden tot bezorgdheid is, is het belangrijk om op te letten of er andere symptomen aanwezig zijn die wijzen op een schildklierprobleem. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

0 Shares
Ook interessant