Het aspergeseizoen is weer begonnen en daarmee is het tijd om er weer heerlijk recepten mee te maken. Waar niet veel mensen aan denken, maar wat wel heel lekker is, is aspergesoep.
In deze blog geven we je niet alleen een recept voor aspergesoep, maar ook informatie over onder andere de gezondheidsvoordelen van asperges. De soep is bijvoorbeeld licht verteerbaar en is dus een perfect maaltje als je niet veel trek hebt. Lees gauw verder om alles over de soep (en asperges) te ontdekken).
Recept aspergesoep
Het recept dat we beschrijven is voldoende voor ongeveer vier personen. We raden je aan om de soep te serveren met een lekker stokbroodje en een paar dips.
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 1 ui
- 800 ml kippenbouillon (of groente-, wanneer je wil gaan voor een vegetarische optie)
- een handje platte peterselie, fijngesneden
- 150 gram prei
- eventueel zout en peper, als smaakmakers
Instructies
- Schil de asperges en snijd de harde uiteinden eraf. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 1,5 tot 2 cm.
- Snijd de ui fijn en prepareer eveneens de prei. Je wilt deze goed wassen, gezien er geregeld zand tussen de lamellen blijft zitten.
- Smelt wat boter boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze tot ze zacht en glazig zijn. Voeg daarna de prei toe en laat het even bakken.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat het gedurende een paar minuten pruttelen op middelhoog vuur.
- Voeg de asperges toe en roer alles goed door elkaar.
- Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Dan zijn de asperges gaar genoeg.
- Voeg de peterselie toe, die je van te voren fijn hebt gesneden.
- Serveer de aspergesoep warm en geniet ervan!
Tips
Mocht je de soep wat té helder vinden, dan kan je nog wat maizena of een ander verdikkingsmiddel toevoegen. Houd wel in gedachten dat dit structuur van het recept wordt aangetast en dat het wellicht niet aan alle eisen voldoet.
Zoals we hebben benoemd raden we aan de soep te serveren met wat brood. Een spread met bieslook zal goed smaken, gezien dit kruid erg goed bij de asperges past. Ga lekker aan de slag en smullen maar!
Gezondheidsvoordelen asperges
Asperges zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ze bieden ook veel voordelen voor de gezondheid. Zo zijn asperges rijk aan verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium en ijzer, die helpen om het immuunsysteem te versterken. Asperges zijn dus goed voor je hele lichaam. Daarnaast bevatten asperges antioxidanten, zoals flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en het risico op ziekten verminderen.
Andere voordelen van asperges zijn:
- Goed als afslanker: laag in calorieën, mits je de rest van het recept ook ‘gezond’ houdt. Je kan goed de verhoudingen groente versus de rest van het recept aanpassen. Hoe meer asperges, hoe lager het calorieënaantal van de gehele maaltijd.
- Een vriend van je nieren: tijdens de verwerking van de asperges, worden veel giftige afvalstoffen en ander afval meegenomen. Het is daarom niet meer dan logisch dat de urine na het eten van asperges nogal kan stinken. De urine zit vol met slechte stoffen die zo het lichaam verlaten.
Verschil tussen groene en witte asperges
Groene asperges groeien boven de grond en krijgen hierdoor meer zonlicht, waardoor ze groen worden. Ze hebben een krachtigere smaak en textuur dan witte asperges en zijn iets gezonder vanwege het hogere gehalte aan vitamines en mineralen. Witte asperges groeien onder de grond en worden met zorg geoogst om hun delicate smaak te behouden. Ze hebben een mildere smaak en zachte textuur en worden geserveerd met een botersaus en ham. Dat is overigens een erg klassiek recept, de witte asperges met botersaus en ham.
Aspergeteelt in Nederland
De aspergeteelt is een belangrijke agrarische sector in Nederland. Het grootste deel van de asperges wordt geteeld in de provincies Limburg, Noord-Brabant en delen van Gelderland. Het seizoen begint al in februari en duurt tot eind juni. Eerder begon het seizoen pas eind april, maar de teelt is op zo’n manier ontwikkeld, dat het nu veel langer duurt.
Asperges worden meestal geteeld in speciale bedden, die bedekt worden met plastic of folie om de grond op te warmen. De aspergeplanten groeien dan door kleine openingen in het plastic heen. Na ongeveer drie jaar kunnen de asperges worden geoogst. Het is van groot belang dat je de planten op een goede plek plant, gezien deze wel tien jaar kunnen blijven staan.
Nederlandse asperges van kwaliteit
De Nederlandse asperges staan bekend om hun hoge kwaliteit en smaak. Ze worden zowel nationaal als internationaal verhandeld. Asperges zijn een veelzijdige groente en worden op veel verschillende manieren gegeten, zoals gekookt, gebakken of gegrild. Zelfs in soep is de groente te gebruiken, zoals gelezen in dit artikel
Hoewel de aspergeteelt in Nederland nog steeds populair is, zijn er wel zorgen over de beschikbaarheid van arbeidskrachten voor de oogst. Veel van het werk wordt namelijk nog steeds met de hand gedaan. Dat in combinatie met een tekort aan seizoensarbeiders die dit werk willen doen, leidt tot stress. Aan de andere kant zijn er wel volop ontwikkelingen in aspergeland, onder andere om de oogst te automatiseren.
Conclusie
Naast hun voedingswaarde worden asperges in veel culinaire gerechten gebruikt. Ze zijn veelzijdig en kunnen daardoor op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt, gebakken, gegrild of gestoomd. Witte asperges worden vaak geserveerd met een botersaus en ham, terwijl groene asperges lekker zijn in salades, roerbakgerechten en pastagerechten. Wij beschreven echter een recept waarbij witte asperges in soep worden verwerkt.
Kortom, asperges bieden niet alleen een unieke smaak en textuur aan gerechten, maar ook tal van gezondheidsvoordelen, zoals een hulp bij afslanken en het afvoeren van afvalstoffen. Het is zeker de moeite waard om ze op te nemen in je dieet. We zouden zeggen: geniet van de heerlijke smaak en alle voordelen die ze verder bieden.