Hoeveel aardappels heb je nodig per persoon?

0 Shares
0
0
0

Waar op een pak rijst wel gemakkelijk de grootte van de portie te vinden is, is dat bij aardappels wat moeilijker. Sterker nog, het wordt nog moeilijker omdat de verhoudingen zo anders zijn dan inderdaad een pasta of een rijst.

Met te weinig aardappels, is de kans groot dat iedereen net niet helemaal vol zit. Maar als je te veel aardappels kookt, leidt het juist weer tot verspilling. De vraag: waar doe je jezelf dus goed aan. Een betere vraag: hoeveel aardappels heb je nodig per persoon? We geven je niet alleen antwoord op die vraag, maar hebben ook nog een aantal lekkere recepten voor je gevonden.

De hoeveelheid aardappels per persoon

De hoeveelheid aardappels die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals het type aardappelgerecht, de grootte van de aardappelen en de eetlust van de mensen voor wie je kookt. Over het algemeen kun je echter uitgaan van ongeveer 250 gram ongekookte (!) aardappelen per persoon. We gaan er in dit geval vanuit dat je de aardappels onderdeel zijn van het hoofdgerecht, bijvoorbeeld bij snijbonen en een stukje vlees.

Als je aardappelen als bijgerecht serveert, kun je rekenen op ongeveer 100-150 gram aardappelen per persoon. En als je aardappelen gebruikt als ingrediënt in een recept, kun je kijken naar de hoeveelheid aardappelen die in het recept wordt aanbevolen. We bedoelen dan dat je de aardappels ergens in verwerkt.

Lekkere aardappelgerechten om van te genieten

Nu je weet hoeveel aardappelen per persoon nodig zijn, is het tijd om te genieten van heerlijke aardappelgerechten. Hieronder vind je enkele populaire aardappelgerechten die je kunt maken voor een heerlijke maaltijd:

Stamppot met boerenkool en worst

Een klassiek Nederlands gerecht dat vooral in de winter erg populair is, is stamppot met boerenkool en worst. Dit gerecht is eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500-600 gram boerenkool
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 1 à 2 rookworsten (afhankelijk van de grote (vlees)eters)
  • 30 gram boter
  • 100 ml melk

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Voeg de gesneden boerenkool toe. Doe alles in een pan met ruim water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook en laat de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  2. Bak de spekblokjes in een bakpan tot ze mooi knapperig zijn.
  3. Giet de aardappelen af en voeg een klontje boter en de melk toe. Stamp de aardappelen met boerenkool tot een smeuïge puree en breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de gebakken spekjes toe aan de puree en roer goed door.
  5. Serveer de aardappels met boerenkool warm en geniet ervan!
Verse boerenkool

Aardappelsoep

Aardappelsoep is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat je snel op tafel kunt zetten. Het is bovendien een goedkope en voedzame optie voor een gezonde maaltijd. Hieronder vind je het recept voor aardappelsoep.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 6 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 ml – 1 liter groentebouillon
  • 150 ml kookroom
  • Optioneel: verse peterselie, croutons

Bereidingswijze

  1. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook aan tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze een minuut of twee mee.
  3. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappelen zacht zijn.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg de room toe en roer goed door.
  5. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de aardappelsoep met verse peterselie en/of croutons.

Je kunt deze soep nog wat specialer maken met andere ingrediënten zoals wortel, prei of spekjes. Eet smakelijk!

Lekkere porties aardappelsoep

Gebakken aardappels met rozemarijn (bijgerecht)

Gebakken aardappels met rozemarijn is een heerlijk en eenvoudig bijgerecht dat goed past bij veel verschillende hoofdgerechten. Hieronder vind je het recept om dit gerecht te maken.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 450 gram aardappelen, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • 2 takjes verse rozemarijn, fijngehakt
  • Ietwat olijfolie en een klontje boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelblokjes 5 tot 10 minuten in water totdat ze net gaar zijn. Giet ze af en laat ze uitlekken.
  2. Verhit de olijfolie met de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan en bak ze gedurende 10 minuten, af en toe roerend, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  4. Voeg de knoflook en rozemarijn toe aan de pan en bak gedurende nog eens 2-3 minuten, tot ze geurig zijn.
  5. Breng op smaak met vooral zout en eventueel wat peper.
  6. Serveer de gebakken aardappels onmiddellijk als bijgerecht.

Met wat paprika, ui of champignons breng je het iets meer op smaak. Een dotje mayonaise is wat ons betreft ook niet te missen. Geniet ervan!

Zijn aardappelen gezond?

Waar in sommige huishoudens wel vijf dagen per week een gerecht met aardappels op tafel staat, zal ergens anders een spoor van aardappelen ver te zoeken zijn. De vraag die bij ons oprees: zijn aardappelen nu eigenlijk gezond?

Aardappels zijn in principe een gezonde en voedzame bron van koolhydraten en bevatten ook een aantal belangrijke voedingsstoffen. Hieronder vind je enkele redenen waarom aardappels gezond zijn:

  • Koolhydraten: Aardappels zijn een goede bron van complexe koolhydraten, die langzaam worden verteerd en geleidelijk energie afgeven aan het lichaam.
  • Voedingsstoffen: Aardappels zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine B6, kalium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezond lichaam.
  • Vezels: Aardappels bevatten ook vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering.
  • Laag vetgehalte: Aardappels bevatten van nature weinig vet, waardoor ze een gezonde optie zijn voor mensen die hun vetinname willen verminderen.

Het is belangrijk om op te merken dat de manier waarop aardappels worden bereid, ook invloed kan hebben op hun voedingswaarde. Bijvoorbeeld, het toevoegen van veel olie en zout kan de gezondheidsvoordelen verminderen. Over het algemeen zijn aardappels echter een gezonde en voedzame toevoeging aan een gerecht, dat uit voldoende groenten bestaat.

Conclusie

Aardappels zijn een veelzijdig en smakelijk ingrediënt dat bij veel verschillende maaltijden past. Nu je weet hoeveel aardappels per persoon nodig zijn, kun je genieten van heerlijke aardappelgerechten. Probeer deze gerechten uit en ontdek je nieuwe favoriete manier om aardappels te bereiden!

0 Shares
Ook interessant

Nadelen fatbike

Tijdens de ongelofelijke hype én na ondergang van de VanMoof fietsen, veranderde het straatbeeld. Afgezien van alle ‘normale’…