Erg vervelend, als je pijn in je oksel ervaart. De zeurende, stekende pijn kan in een van beide of beide oksels tegelijk voorkomen.
In deze blog lees je over pijn in je oksel. We gaan in op verschillende oorzaken, de symptomen en wat voor actie je kan ondernemen om de pijn tegen te gaan. Sommige pijnsoorten zijn erg makkelijk te verklaren en ook makkelijk te verhelpen. Herken je je niet in die oorzaken, neem dan contact op met je arts. Dat je lichaam een pijnsignaal voor langere tijd blijft afgeven, kan wijzen op iets negatiefs.
Wat is pijn onder je oksel?
Pijn onder je oksel kan voelen als een stekende, zeurende pijn. Het is niet altijd constant en kan erger worden in bepaalde situatie. Bijvoorbeeld als je inademt, het aanraakt of er druk opzet. De pijn houdt vaak aan voor een langere tijd en ontstaat niet zomaar. Het is daarom van belang dat je de achterliggende oorzaak van de pijn achterhaalt, zodat je er op kunt anticiperen. Je oksel is niet ‘slechts’ een holling tussen arm en schouder, maar is verbonden aan spieren en bepaalde zenuwen.
Oorzaken van pijn onder je oksel
Dat je pijn onder je oksel hebt, kan zoals gezegd door verschillende dingen worden veroorzaakt. We hebben een aantal van de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet:
- spierpijn. Je kan last hebben van pijn in je borstspier, dat doorstraalt naar je oksel. Een andere mogelijkheid is dat je pijn hebt in een bovenarmspier. Op de spieren heeft voor langere tijd druk gestaan of er zit misschien wel een scheurtje in. Die laatste worp bij het potje handballen van gisteravond, voel je nu nog steeds.
- verwondingen of irritatie door het scheren of waxen van de oksel. In combinatie met een het gebruik van deodorant of een heftig wasmiddel uit je kleren, kan de irritatie verergeren. Laat je oksel zo veel mogelijk ‘luchten’ en houd ze schoon.
- uitslag. Dat bovenstaande heeft natuurlijk ook iets te maken met het opkomen van uitslag. Uitslag is vaak iets dat je oksel een brandend gevoel geeft, maar ook een rode kleur, warmte en een eventuele zwelling.
- zwelling. Als de lymfeklier in je oksel is opgezwollen, kan dit zeker wat pijn veroorzaken. Vaak voel of zie je de zwelling wel zitten en is de beste remedie om te wachten. In principe kan je niet veel doen aan de zwelling. De infectie of ontsteking zal naar verloop van tijd voorbij gaan. Leef gezond, beweeg genoeg en houd moet.
- zweetklier. De lymfeklier is niet de enige klier die je in je oksel begeeft, er zitten namelijk ook genoeg zweetklieren. Als deze ontstoken raken, kan je ontzettend veel pijn ervaren. Je kan het herkennen aan rode abcessen en het is raadzaam een arts te raadplegen.
Er is ook nog een aantal oorzaken dat pijn in de oksel veroorzaakt, maar over het algemeen wat minder vaak voorkomt. Lees:
- kanker. Kanker in klieren of bijvoorbeeld borstkanker kunnen pijn in de oksel veroorzaken. De cellen verspreiden zich door het lichaam en de oksel is een van die plekken waarbij de cellen zich gemakkelijk ophopen. Natuurlijk is een arts degene die deze klachten zal behandelen.
- gordelroos. Gordelroos is een pijnlijke huidziekte, die zich kenmerkt door rode blaasjes. De gordelroos veroorzaakt niet alleen pijn, maar ook zoiets als jeuk, tintelingen en in sommige gevallen zelfs koorts. Bij de apotheek zijn speciale zalfjes te koop die je erop kan smeren.
- zwangerschap. Tijdens de zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Zo sta je strak van alle hormonen en bestaat de kans dat je pijn krijgt in je oksels. Dit heeft op zichzelf weer verschillende oorzaken, zoals het aantrekken van je borstspieren of het veranderen van je melkklieren.
Er zijn nog veel meer oorzaken die pijn in je oksel kunnen veroorzaken. Je lichaam bestaat uit ontzettend veel ‘onderdelen’, denk alleen al aan al je cellen en dus is het niet verassend dat op een plek als deze iets ‘misgaat’.
Wanneer moet je medische hulp zoeken?
In de meeste gevallen is pijn onder de oksel niet ernstig en verdwijnt het vanzelf binnen enkele dagen. Echter zijn er situaties waarin het raadzaam is om medische hulp te zoeken:
- Aanhoudende of verergerende pijn: Als de pijn aanhoudt of erger wordt, zelfs na rust en zelfzorgmaatregelen, is het verstandig om een arts te raadplegen.
- Onverklaarbare zwelling: Als klieren in de oksel abnormaal groot blijven en de zwelling niet lijkt af te nemen, is het belangrijk om dit te laten controleren.
- Tekenen van infectie: De infectie gaat gepaard met roodheid, warmte, pusafscheiding of andere tekenen van infectie en het houdt niet op. Zorg er dan zeker voor dat je medische hulp opzoekt.
We hebben in Nederland een fantastisch zorgsysteem en de mensen in de systeem staan maar al te graag klaar om je te helpen. Ook als het gaat om iets war je je bijna voor schaamt, zoals een extreme uitslag of iets dergelijks. Zij zijn degene die er raad mee weten. Zoeken op google naar huis-tuin-en-keuken remedies zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd en vertellen niet wat je daadwerkelijk kan helpen.
Thuisbehandeling voor pijn onder de oksel
Hoewel we niet altijd aanraden een doktersbezoek uit te stellen, is er zeker wel wat zelf te doen tegen pijn onder je oksel. Afhankelijk van de oorzaak, kan je bijvoorbeeld denken aan het slikken van pijnstillers zonder recept. Een paracetamolletje op z’n tijd zou geen kwaad moeten opleveren, mits je de informatie uit de bijsluiter volgt.
Verder zou je je kunnen richten op rust en ontspanning. Na een intensieve sportsessie heeft je lichaam (en hebben je spieren) de tijd nodig om te herstellen. Geef je lichaam daarom voldoende rust en vermijd overmatige inspanning die de pijn verergert. In sommige gevallen zou je warme kompressen op het getroffen gebied kunnen houden, waarna je het nog een milde massage geeft. Het helpt je spieren te ontspannen of de pijn in klieren te verminderen. Warm and cosy, zeggen we dan.
Conclusie
Pijn onder de oksel kan verschillende oorzaken hebben, variërend van onschuldig tot ernstig. Het is belangrijk om de symptomen goed te observeren en medische hulp te zoeken als de pijn aanhoudt, verergert of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen.