Wat is het makkelijkste dieet om te volgen?

0 Shares
0
0
0

Heb je verschillende diëten geprobeerd, maar val je steeds terug in je oude dieet patroon? Wil je graag afvallen of je gezondheid verbeteren, zonder urenlang in de keuken te staan of elke calorie te moeten invoeren in je app? Dan is het DASH-dieet wellicht iets voor jou! In deze blog gaan we dieper in op het DASH-dieet en bespreken we waarom het wel eens het makkelijkste dieet om te volgen genoemd wordt. We bekijken wat het dieet inhoudt, de voordelen voor je gezondheid en tips om het dieet op een eenvoudige manier in je dagelijkse leven toe te passen.

Wat is een DASH-dieet?

DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension, oftewel voedingsadviezen om hoge bloeddruk te bestrijden. Oorspronkelijk is dit makkelijkste dieet om te volgen, ontwikkeld om hypertensie (hoge bloeddruk) te behandelen. In studies is gebleken dat het DASH-dieet ook een effectieve manier is om af te vallen. Het gewichtsverlies is op een gezonde en houdbare manier, waardoor het in tegenstelling tot crashdiëten het een gemakkelijk dieet is om te volgen. Je kunt een online voeding coach inschakelen die een DASH-eetschema voor jou samenstelt. 

Dit eet je tijdens een DASH-dieet

Het DASH-dieet richt zich op volledige, onbewerkte voedingsmiddelen die rechtstreeks uit de natuur komen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en magere of halfvolle zuivelproducten. Bewerkte voedingsmiddelen, rood vlees, volle zuivelproducten en toegevoegde suikers worden zoveel mogelijk afgeraden. Natuurlijk mag je nog steeds een Monster energy kopen in Nederland, zolang deze geen suikers bevat. Naast de keuze voor pure producten, let het DASH-dieet ook op de verhoudingen binnen de bekende schijf van vijf. Dit betekent dat de aanbevolen hoeveelheden en de aanbevolen productkeuzes in grote lijnen overeenkomen met die van de schijf van vijf. 

  • Volkoren producten, zoals volkoren brood, pasta, rijst, havermout en quinoa
  • Peulvruchten
  • Magere zuivel, zoals magere yoghurt, halfvolle melk, kwark en cottage cheese
  • Vis (liefst geen vette vis, zoals zalm, haring en paling)
  • Kip 
  • Noten en zaden
  • Plantaardige oliën 
  • Weinig tot geen verzadigde vetten

Weinig tot geen bewerkte voeding en zout

Het DASH-dieet adviseert om maximaal 2,3 gram zout per dag te consumeren. Dit is een stuk minder dan de gemiddelde inname van 9 gram per dag. Door te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten, is het relatief eenvoudig om deze lage zoutinname te behalen. Wees ook voorzichtig als je uiteten gaat. Restaurantmaaltijden bevatten over het algemeen veel zout. Dit kan misschien het lastigste onderdeel zijn van het DASH-dieet, omdat iedereen ervan houdt om gezellig te gaan uiteten. Wij raden je ook zeker niet af om dit te doen. Tijdens een gezond eet- en leefpatroon, moet er ook tijd worden vrijgemaakt om te genieten. Zo blijft het DASH-dieet het makkelijkste dieet om te volgen.

Gezondheidsvoordelen van het makkelijkste dieet om te volgen

1. Verlaging van de bloeddruk. Het DASH-dieet is ontworpen om de bloeddruk te verlagen, wat een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Door de inname van natrium te beperken en kalium, magnesium en calcium te verhogen, helpt het DASH-dieet de bloeddruk op natuurlijke wijze te reguleren.

2. Naast het verlagen van de bloeddruk, helpt het DASH-dieet ook het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen

3. Gewichtsverlies is een aangename bijkomstigheid van dit dieet. Het DASH-dieet richt zich voornamelijk op voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en arm aan calorieën. Dit kan leiden tot een gewichtsverlies of gewichtsbehoud.

Waarom is dit het makkelijkste dieet om te volgen?

De belangrijkste reden waarom dit dieet zo gemakkelijkste is om te volgen, is dat je geen calorieën hoeft te tellen of maaltijden hoeft af te wegen. Je hebt er geen extra supplementen of duur keukenapparatuur voor nodig. Er zijn online tal van recepten te vinden die je snel en eenvoudig thuis kunt maken. De recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn, want het gaat er immers om dat je voldoende onbewerkt voedsel consumeert. Vergeet niet dat elk gezond dieet, voldoende beweging vereist. Sport regelmatig, eet gezond en geniet af en toe, zodat het dieet het makkelijkste vol kunt houden. 

0 Shares
Ook interessant